Firmele româneşti, atrase de diamantele şi petrolul din Angola

Deşi mulţi antreprenori români abia reuşesc să-şi salveze afacerile, există şi firme care au în plan investiţii peste graniţă. Angola îşi face loc printre opţiuni. Anul trecut, potrivit datelor Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), investiţiile româneşti în străinătate s-au înscris pe un trend negativ comparativ cu 2007. În plus, ca urmare a efectelor crizei, în perioada ianuarie-iunie 2009, companiile autohtone nu au realizat nicio fuziu

Deşi mulţi antreprenori români abia reuşesc să-şi salveze afacerile, există şi firme care au în plan investiţii peste graniţă. Angola îşi face loc printre opţiuni.

Anul trecut, potrivit datelor Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), investiţiile româneşti în străinătate s-au înscris pe un trend negativ comparativ cu 2007. În plus, ca urmare a efectelor crizei, în perioada ianuarie-iunie 2009, companiile autohtone nu au realizat nicio fuziune sau achiziţie în afara graniţelor, după ce, în 2008, acestea au avut o valoare de patru milioane de dolari. Când vom depăşi însă epoca paşilor mărunţi peste hotare? Într-un interviu acordat agenţiei Angola Press, ambasadorul român Iacob Prada a declarat că, începând din 2010, România va realiza investiţii „importante“ în această ţară, în domenii precum explorarea şi procesarea fierului, cuprului, diamantelor şi uraniului, dar şi în sectoarele energiei şi petrolului. Conform aceleiaşi surse, anul viitor, România şi Angola vor semna un acord pentru construirea unui centru de cercetare şi dezvoltare în domeniul petrolier. „La mijlocul anului viitor, va avea loc o vizită oficială în România a preşedintelui José Eduardo dos Santos, în pregătirea căreia au loc dialoguri instituţionale româno-angoleze la diferite niveluri, incluzând Externele şi diferite ministere economice, potrivit stadiului de promovare a documentelor de cooperare aflate, în prezent, în curs de negociere“, a declarat pentru Capital Iacob Prada. De altfel, relaţii de cooperare economică între cele două state există încă din anii ’80. În 1985, de exemplu, firmele româneşti au construit depozitele petroliere din oraşul Huambo, o investiţie de zece milioane de dolari. Nu e deloc simplu să faci business într-o ţară cu o economie dezorganizată, ca urmare a celor 25 de ani de război civil, astfel că întrebarea firească este de ce să investeşti aici?

Firmele se înfiinţează în 68 de zile

Ei bine, în primul rând pentru că este al doilea producător de petrol din Africa Sub-Sahariană, după Nigeria, acest produs reprezentând 90% din totalul exporturilor realizate de Angola. De altfel, ca urmare a creşterii preţului petrolului pe piaţa mondială în ultimii ani, statul african a avut, în 2007, o creştere economică de 16,3%. În plus, extracţia de diamante, care, în 2005, reprezenta 5% din exporturi, a ajuns la circa 40%, doi ani mai târziu. Referitor la cât de uşor este să derulezi afaceri în această ţară, potrivit raportului „Doing Business in Angola – 2010“, realizat de Banca Mondială, Angola s-a situat pe locul 169 din 183 de state monitorizate. Înfiinţarea unei firme durează 68 de zile şi trebuie îndeplinite opt proceduri. Pentru cei care doresc să construiască un depozit, lucrurile sunt şi mai complicate: start-up-ul durează 328 de zile, fiind necesară îndeplinirea a 12 proceduri. Însă marile companii nu s-au speriat de aceste inconveniente. Reprezentanţii holdingului britanic British Petroleum, de exemplu, au anunţat că intenţionează să construiască 150 de sonde în Angola, o investiţie de circa 600 de milioane de dolari ce urmează a fi derulată pe parcursul mai multor ani. Activitatea de forare este programată să înceapă în 2010.

De-a lungul timpului, au existat numeroase relaţii economice între România şi Angola. Țara noastră a exportat către statul african îngrăşăminte chimice, aparate electrotehnice, autoturisme marca ARO şi Dacia (Logan)

Evoluţie alarmantă

Investiţiile firmelor locale în străinătate au scăzut constant. Fluxul investiţiilor ro­­mâneşti peste graniţe a fost calculat pe o bază netă (credite în contul de capital mi­nus debite între investitorii direcţi şi sub­sidiarele lor din străinătate).

Afaceri româneşti în Africa

CONGO Schimburile comerciale au înre­gistrat mari fluctuaţii în ultimii ani, fiind cuprinse între 0,2 şi 1,5 milioane de dolari anual. Exporturile româneşti au constat în autoturisme, maşini agricole etc. În prezent, în Congo operează o firmă românească specializată în minerit.

CAMERUN La 31 decembrie 2008, schim­bu­rile comerciale bilaterale au totalizat 18,11 milioane de dolari, din care exporturile româneşti au fost de 16,8 milioane de dolari, dublu faţă de anul 2007.

GHANA La 31 decembrie 2008, valoarea schimburilor comerciale a fost de circa 5 milioane de dolari, din care 3,8 milioane de dolari exporturi româneşti: sodă caustică şi calcinată, auto­turisme Dacia Logan, electrozi de sudură, frigidere/congelatoare etc.

REPUBLICA AFRICA DE SUD La 30 noiem­brie 2008, volumul total al schimburilor co­merciale bilaterale a fost de circa 117 mili­oane de dolari, din care exportul firmelor româneşti a fost de 71,84 milioane de dolari.