La sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul a decis ca toti cetatenii romani si toate firmele cu sediul in Romania sa plateasca o taxa obligatorie pentru „serviciile publice de radio si televiziune”. Recenta ordonanta modifica Legea privind organizarea si functionarea Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) si a Societatii Romane de Televiziune (SRTV). Pana in prezent abonamentul se platea numai daca persoanele (fizice sau juridice) declarau ca detin un radio sau un televizor. Prin decizia Executivului, toti romanii (persoane fizice sau juridice) platesc taxele chiar daca nu au radio sau televizor. Practic, numarul gospodariilor care vor plati se dubleaza, fiind de 6,8 milioane. In cazul persoanelor juridice, toate cele aproximativ 400.000 de firme active vor fi facturate (fata de 27.000 cat plateau abonamentul radio si 56.000 abonamentul TV). Cu alte cuvinte, s-a marit baza de colectare a taxelor
radio-TV si s-a impus obligativitatea acestora. O alta noutate, in cazul taxei TV, este faptul ca sumele vor fi platite o data cu factura electrica.
Persoanele fizice vor plati o taxa de 40.000 de lei pe luna pentru televiziune (cu 5.000 de lei mai putin) si 15.000 de lei pentru serviciul public de radio (la jumatate fata de valoarea anterioara a abonamentului). In schimb, toate persoanele juridice vor plati aceeasi taxa, 400.000 lei pe luna, indiferent de marimea companiei si numarul de receptoare. Daca Guvernul a avut grija „sa protejeze” populatia, nu acelasi lucru se poate spune in cazul firmelor (de stat sau private), care vor plati anual (pentru cele doua servicii) zece milioane de lei. E mult, e putin pentru o firma? „Ma intreb care este logica acestei decizii a Guvernului. Daca nu am televizor sau radio, practic platesc un serviciu neefectuat, iar daca am astfel de aparate, nu inteleg de ce trebuie sa platesc ca persoana juridica”, spune Marian Dumitrescu, prim-vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania. „Povara” acestei taxe, daca se poate numi povara, trece astfel din zona populatiei catre mediul de afaceri.
Documentul aprobat de Guvern a venit la sugestia celor doua societati publice, SRTV si SRR. Chiar daca au invocat „alinierea la sistemul european” sau eliminarea evazionismului, problema cu adevarat importanta este venitul obtinut din abonamente. Astfel, in 2003, dupa calculele Capital, venitul Televiziunii Romane va fi de 154 milioane de dolari, de patru ori mai mare decat cel din 2001. In conturile Radiodifuziunii vor intra peste 90 de milioane de dolari, de trei ori mai mult decat in anul precedent. Sumele sunt uriase, chiar daca luam in calcul si un procent insemnat de evazionisti. Acestea depasesc cu mult investitiile publicitare totale din Romania anului 2002, cand piata de publicitate TV a fost de 72 milioane de dolari, iar cea de radio de doar sapte milioane de dolari. La ce bun atatia bani?
Radioul public justifica prin investitii de peste 150 de milioane de dolari in urmatorii cinci ani. Printre acestea: construirea noii Case Radio (aproximativ 80 de milioane dolari), consolidarea actualului sediu (20 de milioane de dolari), construirea unui studio la Craiova (500.000 de dolari) si cumpararea de echipamente pentru transmisiuni prin satelit (un milion de de dolari). Dragos seuleanu, presedintele SRR, a precizat ca salariile vor creste proportional cu inflatia. Televiziunea publica va consolida blocul turn (o investitie de 12,5 milioane euro) si va renova vechiul studio din strada Moli