Companiile care au reuşit, în ciuda crizei, să fie profitabile în 2009 sunt penalizate de stat, care le obligă, din 2010, la plata anticipată a impozitului pe profit. Un credit pentru stat de la privaţi.
Ministerul de Finanţe impune reguli noi fără să ţină cont de realitatea economică. Cu orice riscuri sau efecte negative, trebuie să aducă bani la buget. Un exemplu este noua prevedere care obligă firmele la plata anticipată a impozitului pe profit. Companiile care au fost profitabile în 2009 vor trebui, din acest an, să plătească trimestrial o pătrime din impozitul datorat anul trecut, indexat cu indicele de inflaţie.
În multe cazuri, este posibil ca rezultatele financiare ale firmelor să fie mai slabe decât în anul anterior: profit mai mic sau chiar pierdere. Noua regulă le va forţa să-şi folosească lichidităţile ca să-şi achite datoriile la stat, în loc să facă investiţii sau să-şi deruleze afacerea. Sumele date în plus la stat le vor mai putea recupera abia în 2011, numai după ce vor depune declaraţia anuală de impozit pe profit, adică după 25 aprilie.
Pe de altă parte, e ştiut că firmele reuşesc cu greu să-şi recupereze de la stat banii odată daţi, situaţia rambursărilor de TVA fiind o dovadă. Cert este că, în acest an, nicio firmă nu va scăpa de impozit. Cele cu pierderi în 2009 vor plăti impozit minim, iar cele cu profit vor credita statul, în multe cazuri, cu un impozit pe un profit mai mare decât cel real.
633 mii de companii sunt înregistrate ca plătitoare de impozit pe profit
Multe companii riscă să plătească, anul acesta, impozit pe un profit mai mare decât cel real, din cauza unei reglementări care forţează mediul privat să crediteze bugetul în plină criză.
Indiferent dacă au avut profit sau pierdere în 2009, toate firmele din România vor cotiza la buget în 2010. O dată, din cauza impozitului minim care obligă orice companie cu pierderi să dea statului o sumă fixă, pornind de la 500 de euro, iar a doua oară pentru că orice firmă cu profit în 2009 va face anul aceasta plăţi anticipate.
Codul fiscal a introdus din 2010 plata anticipată trimestrială pe profit. Astfel, la fiecare patru luni, firmele profitabile vor plăti la buget un sfert din impozitul datorat pentru 2009, indexat cu rata inflaţiei.
Din această cauză, companiile care anul trecut au obţinut profit şi care, din cauza crizei economice, vor avea rezultate mai slabe în 2010 vor trebui să suporte din propriile lor lichidităţi un impozit anticipat care nu are legătură cu realitatea. „Vor fi dezavantajate, în mod evident, companiile a căror profitabilitate va scădea în acest an comparativ cu 2009. Majoritatea companiilor de prestări servicii care în a doua jumătate a lui 2009 şi-au renegociat contractele acordându-le clienţilor reduceri de tarife vor plăti anticipat un impozit mult mai mare decât cel care ar fi efectiv calculat pe baza datelor din contabilitate“, explică Sorin Istrate, managing partner Contexpert.
Probleme de lichiditate
Până anul acesta, sistemul plăţilor anticipate trimestriale era aplicat doar societăţilor bancare. Având în vedere că profiturile băncilor au fost în creştere de la an la an, prevederea nu le-a creat dezavantaje până acum.
Această modalitate de plată implică o regularizare anuală care se face după termenul-limită de depunere a declaraţiei 101 de impozit pe profit, respectiv 25 aprilie. Abia după ce se depune această declaraţie companiile pot solicita rambursarea sumelor plătite în plus sau compensarea acestor sume cu alte datorii către bugetul de stat.
„Astfel, multe dintre companiile private vor credita statul pe tot parcursul anului 2010, în detrimentul alocării fondurilor disponibile pentru investiţii sau pentru alte măsuri necesare redresării economice. Pentru acest credit acordat statului, companiile nu vor primi dobânzi sau alte avantaje fiscale“, precizează Sorin Istrate. Situaţia este similară cu cea a rambursărilor de TVA pe care statul le foloseşte pentru finanţarea bugetului.
Întârzierile rambursărilor, neplata unor penalităţi de întârziere de către stat au generat, în repetate rânduri, nemulţumiri în rândul oamenilor de afaceri care au de recuperat miliarde de lei de la stat în contul TVA.
Avantaje minore
„Dacă un contribuabil nu va plăti anticipat impozitul pe profit va datora dobânzi penalizatoare pentru fiecare tranşă de impozit aşa-zis datorată, chiar dacă la sfârşitul anului va înregistra pierdere fiscală. Aceste dobânzi nu au nicio legătură cu activitatea economică sau cu un indice de inflaţie“, spune specialistul Contexpert. Dobânzile de întârziere cerute de Fisc sunt de 36,5% pe an.
Ce avantaje are totuşi această reglementare pentru firme? Pentru că cele ale statului sunt certe.
„Un avantaj poate fi considerat faptul că societăţile sunt scutite de efectuarea calculului profitului impozabil şi al impozitului pe profit trimestrial. Mai ales în cazul societăţilor mari, care au un rulaj mare de documente şi pentru care un astfel de calcul trimestrial reprezenta o operaţiune destul de complicată şi consumatoare de timp“, arată Ruxandra Jianu, partner Biriş Goran Consulting.
Un oarecare avantaj îl reprezintă şi faptul că o companie va şti de la începutul anului care sunt sumele pe care le are de plătit la stat, este de părere Sorin Istrate. „Astfel, va fi mult mai uşor să facă o planificare a cash flow-ului pe termen scurt. Însă, în cazul în care va plăti un impozit anticipat mult mai mare decât cel care ar fi fost datorat în mod normal, cash flow-ul va fi afectat, firma nefiind în măsură să dispună de banii săi pentru derularea activităţii“, spune acesta.
Firmele care vor să păstreze lichidităţile ar putea opta pentru transferarea activităţii pe societăţi nou-înfiinţate. Numai că această soluţie este oportună doar în cazul celor care ar avea de plată o sumă mai mare decât impozitul minim de 500 de euro.
De fapt, plata trimestrială anticipată a impozitului pe profit va reprezenta o prefinanţare a bugetului de stat de către societăţile comerciale.
Ruxandra Jianu, partner Biriş Goran
663 de mii de societăţi comerciale sunt înregistrate ca plătitoare de impozit pe profit, conform datelor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală
Noutăţile sistemului de plăţi anticipate
– Începând din 2010, impozitul pe profit se plăteşte anticipat trimestrial, în rate egale
– Impozitul trimestrial se calculează ca o pătrime din impozitul anual datorat pentru anul precedent, respectiv 2009, actualizat cu indicele de inflaţie
– Sunt exceptate de la plata anticipată firmele care obţin venituri majoritar din cultura cerealelor, a plantelor tehnice, pomicultură şi viticultură, precum şi organizaţiile nonprofit
– Firmele cu pierderi şi cele nou-înfiinţate plătesc anticipat impozitul minim, în cazul celor din urmă recalculat în funcţie de perioada rămasă până la sfârşitul anului.