Prin noua modificare a Codului Muncii, intrată în vigoare pe 7 august, angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat prin intermediul unei fișe de pontaj, cu evidențierea orei de începere și de sfârșit ale programului de lucru.

Măsura a fost adoptată în vederea reducerii muncii la negru, dar specialiștii se pare că nu se încred în această măsură

“Deşi măsura este făcută în vederea reducerii muncii la negru, nu ştiu dacă se va întâmpla acest lucru, ci va fi mai degrabă o povară administrativă care vine în sarcina companiilor”, spune CEO al grupului de recrutare și închiriere de forță de muncă temporară APT.

Angajatorii au introdus deja sisteme automate de acces pentru a înregistra intervalul orar la care vin și la care pleacă angajații.

„Rolul măsurii este de a combate munca nedeclarată, dar este greu să ceri acest lucru, spre exemplu unei companii IT care are 500 de angajați. Efectul va fi unul de accentuare a birocrației”, spune Oana Datki, Managing Partner la Consulteam.

Efectele implemetării fișelor de pontaj zilnice vor determina angajatorii să investească în sisteme informatice, iar cei care au deja sisteme automate implementate vor fi nevoiți să le modifice pentru a corespunde noilor cerințe.

Cel mai mult vor avea de suferit angajații care lucrează pe teren, mai susțin angajatorii.

„Există roluri care implică mobilitatea sau roluri de management, angajați care nu vor fi prezenți fizic la biroul central. Putem înțelege intențiile de a regla piața muncii, însă parteneriatul în comunicare cu angajatorii ar putea aduce soluții împărtășite pe o listă de priorități comune”, e de părere CEO Temps România.

Deși modificările vor adăuga o birocrație suplimentară, este posibil ca în contextul obligativității să se descopere anumite oportunități.