Cum va contribui F.I.S.C-ul pentru pacient la eliminarea „găurilor” din sănătate

Fişe de Identificare a Serviciilor şi Costurilor (FISC) aar putea contribui la reducerea fraudei din sistemul sanitar, în paralel cu creşterea gradului de informare a publicului larg şi cu responsabilizarea tuturor actorilor din sistemul de sănătate românesc, dacă va fi introdusă în noul proiect de elge a sănătăţii, crede Marian Balcan, reprezentantul Coaliţiei "Control, Transparenţă şi Calitate în Sănătate".

Coaliţia doreşte introducerea, în noul proiect de Lege a Sănătăţii, a obligaţiei Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) de a implementa şi a genera apoi, anual, acest document, datele urmând să facă referire la anul calendaristic anterior.
"În acest fel, fiecare pacient sau cetăţean va putea şti exact de ce servicii a beneficiat în anul care a trecut şi care a fost costul operaţiunilor medicale", a afirmat Marian Balcan.

Potrivit lui Balcan, opiniile şi propunerile exprimate pe tema F.I.S.C.-ului vor fi cuprinse într-un raport al experţilor din sănătate, raport care va fi prezentat publicului larg în cel mult două săptămâni. Ulterior, raportul va fi adus la cunoştinţa publicului larg atât prin intermediul presei, cât şi prin afişarea sa pe site-ul www.ctcinsanatate.ro.
În faza următoare, reprezentanţii coaliţiei vor înainta raportul la nivelul Parlamentului, unde proiectul de Lege a Sănătăţii urmează să fie dezbătut pe parcursul lunii iulie.
Proiectul noii Legi a sănătăţii va intra în dezbaterea Parlamentului în luna iulie, după ce va sta în dezbatere publică două luni, a declarat ministrul sănătăţii, Vasile Cepoi.