Fiscalitatea din Rominia a impins firmele i paradis

Despre paradis fiscal si companii off shore se vorbeste i soapta, aproape cu teama. in mintea multora, termenii se asociaza cu activitati imorale, ilegale. Asupra afacerilor care se desfasoara i astfel de zone planeaza suspiciuni, fiind considerate dubioase. Majoritatea guvernelor, mai ales ministerele de finante din tarile dezvoltate, sustin o asemenea teorie, speriate de o lume pe care nu o pot controla. O lume si un fenomen totodata. Practica ifiintarii companiilor off shore a depasit orice i

Despre paradis fiscal si companii off shore se vorbeste i soapta, aproape cu teama. in mintea multora, termenii se asociaza cu activitati imorale, ilegale. Asupra afacerilor care se desfasoara i astfel de zone planeaza suspiciuni, fiind considerate dubioase. Majoritatea guvernelor, mai ales ministerele de finante din tarile dezvoltate, sustin o asemenea teorie, speriate de o lume pe care nu o pot controla. O lume si un fenomen totodata. Practica ifiintarii companiilor off shore a depasit orice imaginatie. Analistii spun ca circa 70% din masa monetara mondiala este rulata din umbra paradisurilor fiscale. Sunt voci care afirma ca CIA si FBI au, de asemenea, firme i astfel de zone, fie numai pentru a fi infiltrati local, pe urmele mafiotilor. Pentru ca, ar recunoaste-o si cei mai febrili partizani, raiurile afacerilor atrag adesea retele mafiote. Aceasta nu iseamna nici pe departe ca orice operatiune desfasurata i zona sunteaza legea. in fond, ce firma nu si-ar dori sa scape de taxe considerate insuportabile, daca reglementarile statelor o permit?
Publicitatea a imultit firmele off shore
Publicitatea timida pe care firmele de consultanta si-o fac prin ziare are un aliat puternic: Internetul. Prin reteaua mondiala a comunicarii, oricine poate sa afle o serie de lucruri despre paradisuri. Dar nu tot ce se vintura pe Internet se maninca. Multe oferte apartin unor falsi consultanti. Altele sunt „pe bune”. Societatile de consultanta care si-au deschis birouri i Bucuresti (Laveco, Consulco) recomanda citeva trucuri: atentie cum va sunt oferite documentele! Daca se foloseste dosarul de plastic, sigur este un fals. „Unii obisnuiesc sa agate clientul prin publicitate falsa: anunta o taxa de imatriculare de 250 USD. Pe parcurs, aceasta suma creste cu o serie de cheltuieli obligatorii, itre 2.000 – 3.000 USD”, atrage atentia Radu Mircea Chirvase, director Consulco Rominia.
„inregistrarea unei companii off shore porneste de la 1.500 USD si poate ajunge la citeva zeci de mii de dolari. Pentru o banca, tarifele urca la 20.000 USD, pina la 50.000 USD”, spune Laszlo Kiss, director Laveco Ltd. Rominia. Aceste sume reprezinta contravaloarea taxelor locale, a documentelor ce trebuie itocmite si includ comisionul consultantilor. Consilierea propriu-zisa poate fi gratuita si inclusa i onorariul final, daca beneficiarul se decide sa-si faca o firma. in alte cazuri, este taxata consultatia la ora (circa 100 USD/30 min.).
Se pare ca, deja, citeva mii de persoane/firme din tara noastra si-au creat societati i zone cu taxare minima (paradisuri fiscale sau zone libere de taxe). Numarul lor ar putea fi, i realitate, mult mai mare, dar nimeni nu poate sa indice cu precizie cifra, tocmai din cauza secretomaniei care domneste i jurul numelor celor implicati. Banca Nationala ar fi trebuit sa stie macar valoarea capitalului transferat, dar nu poate.
BNR a pierdut urma valutei
in Rominia, operatiunile valutare de capital pot fi efectuate numai cu autorizarea prealabila a Bancii Nationale a Rominiei, stabileste Regulamentul bancar. Cu alte cuvinte, orice investitie i strainatate trebuie sa aiba avizul Bancii Centrale. Numai ca, i foarte multe zone, companiile off shore se iregistreaza fara nici un fel de capital social. Asadar, nu este vorba de investitie directa, BNR poate sta linistita i banca ei.
Daca va investi direct itr-o societate din tara, firma cipriota va figura i catastife ca investitor strain, iar actionarului romin i se pierde urma. L