ANAF a pus, marţi, sechestru pe averea omului de afaceri Robert Negoiţă pentru o datorie la buget de 120 de milioane de lei (28 milioane de euro), reprezentând neplata TVA din tranzacţiile imobiliare derulate în perioada 2006-2008 şi penalităţi.
Hotnews a dezvăluit azi că funcţionarii fiscului au pus sechestru asigurator pe averea fraţilor Negoiţă, ştirea fiind confirmată de Mediafax. Din totalul obligaţiilor la buget calculate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, 76,86 milioane de lei reprezintă TVA, la care se adaugă penalităţi acumulate de 43,75 milioane de lei.
„Sechestrul a fost pus pe conturile bancare, clădiri terminate şi în curs de execuţie, birouri şi terenuri. Practic, pe toate bunurile pe care le-a anunţat domnul Negoiţă în declaraţia sa de avere”, a spus sursa citată. Potrivit informaţiilor din declaraţia de avere postată pe site-ul Camerei Deputaţilor în vară, Robert Negoiţă are zeci de conturi bancare, cel mai mare, deschis la Volksbank Buzeşti având un sold de 1,47 milioane de euro. În marea majoritate a conturilor se află însă sume sub 1.000 de euro.
Averea fraţilor Negoiţă a fost evaluată la 350-380 milioane de euro în ediţia de anul acesta a Top 300 Capital.
Contactat de MEDIAFAX, Negoiţă a declarat că nu a primit nicio notificare oficială de la ANAF în legătură cu sechestrul.
„Mă aştept însă de la Băsescu şi de la clanul lui să se întâmple acest lucru. Din acest motiv, mi-am luat săptămânal adeverinţe de la Administraţia Financiară care atestă că nu am absolut nicio datorie. Aceste adeverinţe au fost postate pe site-ul meu”, a spus deputatul PSD Robert Negoiţă.
Potrivit declaraţiei de avere, Negoiţă a vândut anul trecut 566 de apartamente care erau construite pe numele său. El figurează, de asmenea, cu zeci de proprietăţi imobiliare, în special terenuri.
Fraţii Negoiţă, proprietarii firmei Pro Confort, mai deţin două hoteluri la Otopeni, unul în centrul Bucureştiului şi Rin Grand Hotel, din zona Vitan, care, cu cele 1.500 de camere, este cel mai mare din România şi unul dintre cele mai mari din Europa.
Sunt vizaţi mai multe persoane fizice – dezvoltatori imobiliari
ANAF a iniţiat în acest an o acţiune amplă de inspecţii fiscale la persoanele care au realizat tranzacţii imobiliare în perioada 2006-2008, pentru a verifica plata TVA la respectivele operaţiuni.
În perioada 2006-2008 au fost efectuate 278.118 tranzacţii cu o valoare totală de 83,94 miliarde de lei, însă nu poate fi impus TVA la toate tranzacţiile. Potrivit legislaţiei în vigoare, începând cu data aderării la Uniunea Europeană, doar tranzacţiile cu terenuri în intravilan şi construcţiile noi sunt operaţiuni impozabile.
Astfel, instituţia a selectat un prim eşantion care îndeplineşte aceste condiţii de selectare, în care s-au încadrat 7.145 persoane, care au efectuat 85.442 tranzacţii, cu o valoare totală de 14,88 milioane de lei.
ANAF a mai precizat că amânarea şi prelungirea perioadei de neînregistrare şi de plată la bugetul statului a sumelor datorate cu titlul de TVA atrag după sine obligaţia persoanelor în cauză de plată a unor majorări de întârziere care pot depăşi sau chiar multiplică debitele datorate.
Persoanele fizice care efectuează tranzacţii imobiliare în scop personal sunt scutite de plata TVA, iar această facilitate a fost utilizată de numeroşi dezvoltatori care au înregistrat tranzacţiile în nume personal şi nu prin intermediul unor firme. Fiscul consideră însă că dovedirea unor acte de comerţ derulate de o persoană fizică implică automat că acesta este plătitor de TVA şi nu se aplică scutirea de taxă.
Sursa: Mediafax