Fiscul a şters penalităţile a peste 3.000 de firme. VEZI câţi bani a atras în schimb

Un număr de 3.018 companii au beneficiat, până pe data de 14 decembrie 2011, de facilitatea de anulare a penalităţilor de întârziere, au spus reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru Capital.

"De la intrarea în vigoare a ordonanţei şi până în prezent, peste 3.000 de companii au beneficiat de anularea penalităţilor, în sumă de 6,7 milioane lei, şi au achitat datorii restante de aproximativ 63,4 milioane lei", a declarat Sorin Blejnar, şeful ANAF, pentru Capital.ro.

Astfel, Fiscul a emis decizii de anulare a penalităţilor de întârziere pentru o sumă totală de 6,69 milioane lei, din care 1,145 milioane lei reprezintă majorări de întârziere, iar 5,545 miloane lei sunt penalităţi.

În schimb, prin această facilitate, statul a reuşit să atragă la bugetul statului obligaţii restante în valoare totală de 63,4 milioane lei.

Cine a obţinut cele mai mari scutiri

Cinci societăţi comerciale au beneficiat de anulări pentru sume mai mari de 100.000 lei. Aceste companii activează în domeniile: operaţiuni de mecanică generală, furnizarea de abur şi aer condiţionat, lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale şi asigurări.

Penalităţile de întârziere se anulează sau se reduc pentru obligaţiile fiscale restante la 31 august 2011. Penalităţile de întârziere se anulează dacă obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora se sting prin plată voluntară sau compensare până la 31 decembrie 2011. Penalităţile de întârziere se reduc cu 50% dacă obligaţiile principale şi dobânzile aferente acestora se sting prin plată voluntară sau compensare până la 30 iunie 2012.

Anularea penalităţilor de întârziere se aplică în mod corespunzător şi pentru o cotă de 50% din majorările de întârziere, reprezentând componenta de penalitate a acestora, aferente obligaţiilor fiscale stinse prin plată sau compensare.

În cazul anulării penalităţilor de întârziere se defiinţează, total sau parţial, chiar dacă împotriva acestora s-au exercitat ori nu căi de atac, actele administrative fiscale cu titlurile executorii prin care s-au stabilit creanţe fiscale accesorii aferente creanţelor fiscale principale şi care au fost stinse în condiţiile de mai sus, mai precizează oficialii ANAF.

CITIȚI ȘI:

  • Deloitte Tax: Odată cu iertarea de penalităţi, Guvernul reduce şi majorările de întârziere la jumătate
  • Scurt ghid de utilizare a semiamnistiei fiscale
  • Peste 250.000 de firme, notificate de ANAF că pot scăpa de penalități