Atat in fata reprezentantilor FMI, cat mai ales pe bucata de hartie pe care a semnat-o dupa negocierile cu acestia, Ministerul Finantelor s-a angajat sa reduca datoriile la buget ale marilor companii de utilitati publice, Conel, Petrom si Romgaz, cu cate 300 de miliarde de lei pentru lunile iulie, august si septembrie. Conform scrisorii de intentie a Guvernului catre FMI, daca acestea nu vor plati, li se vor trimite portareii pe cap si vor fi executati silit. Iar acest lucru va fi facut de nimeni altul decat Ministerul Finantelor in persoana. Radu Berceanu, ministrul industriei si al comertului, care are in curte cele trei monopoluri, a sarit ca ars declarand ca nu aici este buba si ca cele trei companii au de incasat sume mai mari decat datoriile pe care le au de platit. Acesta spune ca, de fapt, Finantele ar trebui sa execute datornicii celor trei companii nationale. „De exemplu, Conel este principalul creditor din economie. In cazul in care Conel, care are mai mult de incasat decat de dat, ar primi banii de la Sidex, acestia ar merge direct la buget si nu ar mai pastra nici un ban pentru el”, sustine Radu Berceanu.
De fapt, Ministerul Finantelor incearca sa sparga blocajul financiar prin intermediul companiilor de utilitati publice. Sub amenintarea executarii silite, acestea vor fi nevoite sa-si execute mai departe datornicii. In felul acesta va putea recupera ceva din sumele datorate de marile monopoluri bugetului de stat, lucru care va face impresie buna in fata functionarilor de la FMI. Astfel, Remes va impusca doi iepuri dintr-o data. Pe de-o parte, se va putea bate cu pumnii in piept ca a mai recuperat ceva pentru buget, iar pe de alta parte, va avea imaginea neatinsa in fata sindicatelor. Acest din urma lucru conteaza mult cu un an inainte de alegeri. De fapt, cheia se afla la Finante, pentru ca, teoretic, functionarii acestui minister ar trebui sa execute silit societatile datoare bugetului de stat.
Pilele sunt mai tari decat amenintarile lui Remes
Tactica adoptata de Remes este veche si nu prea a dat roade pana acum. Daca cineva ar veni pentru prima oara in Romania si ar auzi amenintarile venite de la Finante ar spune imediat ca situatia este groasa pentru cele trei mari companii. In Occident, cand Finantele ameninta o companie, e de rau. In Romania, o astfel de sula in coaste a ministerului patronat de Decebal Traian Remes nu mai sperie pe nimeni. Mai ales cand cei amenintati sunt Conel, Petrom sau Romgaz.
Fiscul nu se afla la prima incercare de acest fel. In primavara anului trecut a blocat conturile companiei de electricitate. Insa regula conform careia orice minunile tine trei zile s-a aplicat cu succes si in acest caz. Pe de alta parte, atat Romgaz, cat si Renel au oprit de mai multe ori, pana acum, furnizarea de energie electrica sau de gaze naturale catre societatile datoare. Insa in urma unor interventii politice, acestea au fost foarte repede rebransate. Iar exemple precum Tractorul Brasov, Sidex Galati sau Roman Brasov sunt doar cateva.
Ministerul Finantelor declara ca, acum, situatia este putin mai complicata. Daca anul trecut nu aveam acord cu FMI, acum avem. Iar cel putin teoretic, acesta trebuie respectat. In acord se scrie negru pe alb ca datoriile la buget ale celor trei mari companii trebuie reduse cu 2.000 de miliarde de lei pana la sfarsitul anului in curs. In total, cele trei companii au datorii de 6.359 miliarde de lei si au de incasat peste 10.600 miliarde de lei. De unde au de incasat? De la niste societati care, la randul lor, au de recuperat niste creante.
Tot acest blocaj financiar s-a incercat a fi spart intr-un mod mai delicat, prin compensari. Ceva de genul „am sa-ti dau o mie de lei? Nu-ti dau nici un ban, ci in contul datoriei iti dau oua”. Aparent, sistemul este bun: se sting o parte din datorii, fabricile merg, oamenii au de lucru. Insa mai toate societatile care fac compensari se confrunta cu lipsa de lichiditati. „In Romania functioneaza trei economii: cea reala, cea subterana si o economie virtuala, compusa din intreprinderi care fac astfel de compensari”, ne-a declarat Tudor Serban, directorul de la SC Electrica SA, societate care are de incasat creante de aproape 4.500 miliarde de lei.
Sidex isi stinge datoriile cu conducte de gaz
Cu o saptamana inainte ca Finantele sa ameninte marile monopoluri cu executarea silita, ministrul Remes parea mult mai ingaduitor cu acestea. El promitea ca va initia un proces de stingere a datoriilor „in triunghi”, intre minister si unele companii nationale si ordonatori de credite. Acest proces urma sa se desfasoare prin deschiderea unui cont la trezoreria statului, prin care urma sa se faca stingerea datoriilor.
Atat pentru Conel, cat si pentru Romgaz si Petrom, solutiile pentru rezolvarea problemei datoriilor nu sunt decat reesalonarea si compensarea. Prima dintre ele nu prea mai poate fi pusa in aplicare, in principal din cauza foamei de bani de la bugetul statului.
La a doua solutie se mai apeleaza inca. De exemplu, o parte din datoriile Sidex catre Conel pot fi reduse prin compensari intre combinatul siderurgic, compania de electricitate si Romgaz, prin construirea unei conducte de gaz intre Isaccea si Negru Voda.
Incercarea lui Radu Berceanu de a explica in ce fel vor fi stinse datoriile dintre cele trei societati prin construirea acestui gazoduct arata cat de complicate si intortocheate sunt caile compensarilor. „Sidex va face conducta care ii trebuie Romgaz-ului, acesta are de luat de la Conel, iar compania de electricitate de la Sidex”. Simplu, nu-i asa?
Stefan Onica