Într-un proiect de ordonanţă de urgenţă, Finanţele propun noi plafoane pentru rambursarea TVA fără controale anterioare. Din cauza duratei foarte mari a inspecţiilor, care creează blocaje în activitatea firmelor, Ministerul de Finanţe se află de peste patru ani sub monitorizarea Comisiei Europene. Întârzierile sunt nerezonabile, depăşind şase luni. În lipsa unor măsuri care să grăbească rambursările, România riscă sesizarea la CJUE, fiind deja în faza premergătoare.
Astfel, plafonul de rambursare fără control anterior va fi majorat de la 10.000 lei la 20.000 lei. Va fi creat şi un al doilea palier, între 20.000 lei şi 65.000 lei, pentru care rambursarea se face fără control anterior dacă deconturile negative de TVA sunt certificate de către un consultant fiscal.
La sfârşitul anului trecut, Fiscul avea de rezolvat peste 14 mii de cereri de rambursare, în valoare de peste 5,37 miliarde lei. Suma a fost în creştere în ultimii ani: de la 3,7 miliarde în 2009 a urcat la 4,7 miliarde lei în 2010, pentru a depăşi 5 miliarde în ultimii trei ani. Mediul de afaceri a acuzat, întotdeauna, Finanţele că se folosesc de TVA nerambursat pentru a-şi credita cheltuielile la dobândă zero, păgubind companiile.
Tot ca urmare a presiunilor Comisiei, în luna februarie, urmează să fie rambursată TVA de peste 1,27 miliarde lei.