participare detinute la o companie romaneasca.In cazul persoanelor juridice straine, nivelul favorabil al impozitului pe profit, de 10%, se aplica castigurilor din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana, daca minimum 50% din valoarea mijloacelor fixe detinute sunt proprietati imobiliare situate in Romania. Alte conditionalitati aplicate la calculul acestui impozit, valabile atat pentru firmele romanesti, cat si pentru cele straine, erau:
• detinerea titlurilor de participare depasea o perioada de doi ani
• persoana care achizitiona titlurile de participare nu era persoana afiliata contribuabilului
• contribuabilul achizitionase titlurile de participare dupa 31 decembrie 2003.
Titlurile de participare la care se aplica regimul favorabil de impozitare erau urmatoarele: o firma straina sau romaneasca contribuie la capitalul social al unei firme romanesti cu o proprietate imobiliara (un sediu, o hala). Dupa evaluarea respectivului activ, detinatorul proprietatii imobiliare primea titluri de participare. Vanzarea/cesionarea acestor titluri ar fi trebuit sa se faca unei persoane juridice/fizice neafiliate.Mai mult, conform prevederilor legislative valabile in anul 2004, pierderea rezultata din vanzarea/cesionarea unor astfel de titluri de participare se recupera in urmatorii cinci ani din profiturile impozabile obtinute din activitati de aceeasi natura.„In momentul acela, cota redusa a fost introdusa cu scopul stimularii investitiilor pe termen lung. Ca urmare a conditionalitatilor impuse, prevederea nu a fost aplicabila“, a declarat Gabriel Biris, consilier la firma de consultanta Salans. Conform acestuia, in anul 2005 este imposibila evaluarea incasarilor din acest impozit, in conditiile in care ar fi trebuit sa detii un titlu de participare de doi ani, iar achizitionarea sa fie dupa 1 ianuarie 2004.„Pana in acest moment, eu nu am intalnit cazuri in care sa fie aplicabila cota redusa de impozit. Eu, unul, nu cred ca abrogarea cotei reduse de impozit va avea un impact negativ asupra tranzactiilor. Probabil ca ar fi trebuit eliminata la inceputul anului, o data cu reducerea impozitului pe profit de la 25 la 16%“, a mai spus Biris.Conform noului Cod fiscal, incepand cu data de 1 mai 2005, veniturile obtinute de firmele romanesti si straine din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o companie romaneasca nu vor mai beneficia de un tratament favorabil si, ca urmare, vor tratate fiscal ca alte venituri la calculul impozitului pe profit.In acelasi timp, eventualele pierderi rezultate din tranzactiile efectuate inainte de 30 aprilie 2005, nu se vor mai recupera in perioada urmatoare, iar castigurile obtinute inainte de 30 aprilie 2005 vor fi impozitate cu 10%.
Noutati privind impozitarea titlurilor de participare
Modificarile Codului fiscal, aplicabile de la 1 mai 2005, prevad majorarea impozitului de la 10% la 16% pentru castigurile din:
• vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute de catre persoanele juridice romane si straine la o persoana juridica romana
• vanzarea/cesionarea proprietatilor imobiliare situate in Romania si detinute de catre persoanele juridice romane si straine
In acelasi timp, a fost eliminata conditionalitatea conform careia proprietarul unor astfel de titluri ar fi trebuit sa detina titlurile o perioada mai mare de doi ani si sa le fi achizitionat dupa 1 ianuarie 2004. Tratamentul fiscal favorabil aplicabil unor astfel de tranzactii a fost inlaturat. Ca urmare, toate castigurile din vanzarea/cesionarea de titluri de participare detinute la o companie romaneasca efectuate dupa data de 1 mai 2005 vor fi impozitate cu 16%.