In total, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a recuperat de la inceputul anului si pana acum peste doua miliarde de lei, din care 234,1 miliarde lei, in perioada iulie-octombrie. In mod surprinzator insa, banii nu vin din executarea cluburilor de fotbal, asa cum s-ar fi putut crede in urma campaniei derulate recent, ci de la alte societati comerciale cu datorii.
Cea mai mare parte a veniturilor bugetare incasate prin executare silita in primele noua luni ale anului o reprezinta veniturile bugetului de stat, care detin o pondere de peste 66% in bugetul general consolidat.
Totodata, spre deosebire de felul in care se petreceau lucrurile pana acum, cele mai mari sume de bani au fost recuperate de Fisc prin poprirea conturilor bancare: peste 139 de milioane de lei. Aceasta este cea mai rapida cale de intrare in posesia statului a banilor datorati de catre societati. Fiscul “intra” in contul firmei restantiere, de unde isi trage suma care i se cuvine.
Adio sechestrari,bun venit popririlor
Metoda cea mai utilizata pana anul acesta a fost cea a sechestrarii bunurilor si valorificarii lor. In schimb, in felul acesta nu se recuperau intotdeauna toti banii si, oricum, intrarea in posesie se facea dupa mai mult timp, perioada in care se inventariau bunurile si se organizau licitatii. In plus, nu toate bunurile puteau fi valorificate la valoarea lor reala, din mai multe motive: vase inscriptionate, elemente specifice de mobilier care nu-si putea gasi locul in alte spatii etc.
Popririle veniturilor tertilor si valorificarea bunurilor imobile au fost alte doua cai prin care statul si-a recuperat, in perioada iulie-octombrie, banii de la firme: 42,3 milioane lei, respectiv 45,9 milioane lei. Valorificarea sechestrelor bunurilor mobile a adus bugetului de stat alte 6,8 milioane lei. Asa cum spuneam, atentie la parteneri, si mai ales atunci cand acesta este statul, pentru ca, asa cum veti vedea, afacerile cu statul se pot dovedi paguboase. Astfel, cele mai mari incasari bugetare s-au realizat de la Inchiderea si Conservarea Minelor SA, judetul Gorj, cu 29,5 milioane RON din popriri pe venituri la terti, Compania Nationala a Huilei din Petrosani, cu 22 de milioane RON, din care doua milioane au fost obtinute prin popriri la terti, SC Prefa SA din Brasov, cu 9,3 milioane RON prin popriri de conturi, Dragon Star Guard SRL Bucuresti, cu 7,7 milioane RON, si Prescon SA Brasov, cu 7,7 milioane RON, prin poprirea conturilor bancare.
Recupereaza de la cei care au ce sa ofere
Din analiza actiunilor Fiscului se mai poate trage si o alta concluzie. Astfel, daca ne uitam cu atentie la o parte dintre firmele de la care au fost recuperati banii: Tofan Grup, ICCO Electric, Vectra Service Brasov, remarcam ca, in general, ele sunt societati mari, ale caror datorii la bugetul de stat nu sunt cele mai importante. Cu alte cuvinte, pentru a putea raporta sume recuperate record, statul isi “trage” banii de care are nevoie de la firmele cu bani in cont, lasand mai la urma datoriile firmelor “sarace”. Asteptam cu interes sa vedem mari recuperari de datorii, chiar si prin popriri ale conturilor partenerilor, de la Termoelectrica sau CNH Petrosani.
Ce si cum s-a Incasat
Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili este “organul” teritorial al Fiscului care a recuperat cele mai mari sume de bani. Potrivit datelor de la ANAF, DGAMB a recuperat in trei luni peste 57 de milioane RON, ceea ce reprezinta 24,56 % din totalul incasarilor.
Dupa cum se vede, insa, sumele mari recuperate de la firmele de stat au fost prin popriri la terti, ceea ce inseamna ca banii au fost luati de la societatile partenere, nu de la firma debitoare.
Sursa: ANAF