Investigaţia a fost mutată la Milano la iniţiativa procurorilor din oraşul Trani. Avocatul Standard & Poor’s, Giuseppe Fornari, a confirmat informaţiile. Autorităţile italiene suspectează agenţiile de evaluare S&P şi Moody’s de manipularea pieţei, dezvăluirea informaţiilor confidenţiale şi speculaţii pe bursă.
În luna august, procurorii italieni au confiscat un set de documente de la sediul S&P din Milano, în urma plângerilor venite din partea grupurilor de consumatori italieni care atrăgeau atenţia asupra impactului rapoartelor agenţiei de rating referitoare la Italia asupra preţurilor acţiunilor pe Bursa din Milano.
Una dintre aceste plângeri, depusă în luna mai, se referea la S&P, după ce a ameninţat Italia cu retrogradarea ratingului de credite, din cauza datoriei publice uriaşe a ţării. La acel moment, S&P a afirmat că acuzaţiile sunt "neîntemeiate".
Recent, S&P a lovit zona euro retrogradând jumătate din ţările din zona euro, inclusiv Italia. Această decizie nu a făcut decât să accentueze frustrarea care persistă de mai mult în Europa timp în legătură cu agenţiile de rating americane.