Bineînţeles, proiectul afişat pe website-ul MFP are mari şanse de a deveni act normativ şi de a întra în vigoare din prima zi a anului 2011 sau chiar încă din decembrie anul acesta. Cu toţii sperăm într-o domolire a avântului legislativ şi într-o normalizare a ritmului de schimbare a legislaţiei fiscale, care să permită, cel puţin pentru anul următor, elaborarea de planuri de afaceri care să conducă la rezultate economice pozitive pe care chiar Guvernul caută să le regăsească în proiectata creştere economică de 1,5%.
Nu s-a întâmplat aşa, iar modificările Codului fiscal propuse de Ministerul Finanţelor Publice sunt atât de importante, încât vor necesita analize profunde şi îndelungi. Comunitatea de afaceri din România a solicitat de nenumărate ori ca legislaţia privind contribuţiile sociale să fie preluată în Codul fiscal, iar modalitatea lor de raportare şi plată să fie simplificată în aşa fel încât un contribuabil să fie expus la un risc minim de a greşi şi de a face faţă unor solicitări birocratice costisitoare şi risipitoare de resurse.
În sfârşit, după îndelungi aşteptări, vestea bună a sosit: proiectul de ordonanţă de urgenţă propus de MFP introduce contribuţiile sociale în Codul fiscal şi încearcă să reglementeze modul lor de calcul, declarare şi plată.
Toate bune şi frumoase, dar nu putea să nu fie vorba şi despre o veste mai puţin bună: dacă proiectul de ordonanţă devine act normativ peste noapte şi se aplică imediat sau cu începere de la întâi ianuarie, atunci avem toate şansele să ne petrecem sărbătorile de iarnă încercând să înţelegem toate implicaţiile noii abordări guvernamentale a contribuţiilor sociale. Şi nu numai atât: celelalte modificări propuse, în special în domeniul TVA şi al accizelor, presupun citirea atentă şi înţelegerea deplină, pentru a evita erori generatoare de amenzi, penalizări şi dobânzi de întârziere.
De aici, un nou motiv de petrecere a poate celei mai frumoase perioade din an într-un mod util, dar mai puţin plăcut: studiind cum să aplicăm legislaţia fiscală de aşa manieră încât să supravieţuim şi în anul ce vine. Iar dacă noile modificări includ erori (omeneşti, de altfel) care vor necesita corectarea urgentă, va trebui să ne aşteptăm ca şi în cursul anului viitor atât de dorita stabilitate a sistemului fiscal românesc să rămână doar un deziderat.
Codul fiscal include deja celebra reglementare ce solicită legiuitorului să facă schimbări care să intre în vigoare la cel puţin şase luni după adoptare. Este vremea Crăciunului şi nu pot să nu mă întreb: este aceasta o poveste frumoasă, cu zâne bune, de spus celor mici în nopţile lungi de iarnă, sau ar trebui mai degrabă să redevenim noi înşine copii şi să-i solicităm Moşului Crăciun (pentru conformitate: ministrului finanţelor publice) să ne aducă, dacă nu anul acesta, cel puţin la anul, cel mai frumos şi aşteptat cadou: stabilitatea fiscală!! Nu de alta, dar am fost cuminţi şi ne-am plătit taxele şi impozitele la timp…
Dan SCHWARTZ, managing partner Scot&Company Consulting
Fiscul ne pune să socotim de Sărbători
13 decembrie 2010, 08:50
Ultima modificare în 13 decembrie 2010, 10:50
Sfârşitul de an este motiv de bucurie pentru toată lumea, mai puţin pentru oamenii de afaceri şi consultanţii fiscali din România. În buna tradiţie cu care am fost obişnuiţi, şi anul acesta, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) ne face un cadou frumos de Crăciun: o ordonanţă de urgenţă care are drept obiect modificarea Codului fiscal.
Etichete: editorial
Publicat in categoriile: Editoriale
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Editoriale
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook