Numărul somaţiilor trimise de ANAF în primul semestru restanţierilor la bugetul de stat s-a ridicat la 4,8 milioane, cu 26,4% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar instituţia nu mai trimite din 12 august somaţii pentru creanţele mai mici de 10 lei, pentru a realiza economii. Astfel, datoriile ale firmelor sau populaţiei care nu depăşesc suma de 10 lei la finele unui an fiscal vor fi şterse din evidenţele fiscale. Potrivit unui ordin al ANAF, care a intrat în v
Numărul somaţiilor trimise de ANAF în primul semestru restanţierilor la bugetul de stat s-a ridicat la 4,8 milioane, cu 26,4% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar instituţia nu mai trimite din 12 august somaţii pentru creanţele mai mici de 10 lei, pentru a realiza economii.
Astfel, datoriile ale firmelor sau populaţiei care nu depăşesc suma de 10 lei la finele unui an fiscal vor fi şterse din evidenţele fiscale.
Potrivit unui ordin al ANAF, care a intrat în vigoare la data de 12 august, creanţele fiscale restante aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 10 lei, se scad din evidenţele fiscale în primele 7 zile ale anului următor, creanţele fiscale restante ale unui debitor reprezentând suma totală a obligaţiilor fiscale datorate şi neachitate de către acesta.
„În urma analizei costurilor de trimitere a somaţiilor către datornici am constat că în multe cazuri valoarea de recuperat era mai mică sau apropiată de valoarea de cost a procedurii de emitere şi transmitere a unei somaţii, de circa 4 lei, aceste cheltuieli inutile fiind efectuate de câţiva ani încoace. Odată cu aplicarea dispoziţiilor acestui ordin vom realiza economii semnificative la bugetul instituţiei”, a declarat în comunicat preşedintele ANAF, Sorin Blejnar.
Valoarea somaţiilor tirmise de ANAF în primul semestru s-a ridicat la 14,18 milioane de lei, în scădere cu 42,9% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
În urma somaţiilor transmise în primele şase luni s-au încasat 3,8 milioane de lei, respectiv 26,8% din totalul creanţelor supuse executării. Gradul de colectare a obligaţiilor restante a crescut comparativ cu anul 2009, când valoarea încasărilor reprezenta 21,3% din totalul creanţelor supuse executării.