Fiscul plateste doar tras de maneca

Creditorii involuntari sunt milioanele de cetateni carora impozitul pe venitul global aferent anului 2000 le-a fost calculat "in plus" si care ar fi trebuit, conform legii, sa-si primeasca demult banii inapoi. "Zilele trecute am primit decizia de impunere definitiva pe 2000, afland astfel ca statul imi datoreaza 10 milioane de lei. De ce ii primesc abia acum, cum pot sa-i recuperez, primesc dobanda pe perioada pe care nu i-am putut folosi?", iata doar una dintre numeroasele intrebari cu acelasi

Creditorii involuntari sunt milioanele de cetateni carora impozitul pe venitul global aferent anului 2000 le-a fost calculat „in plus” si care ar fi trebuit, conform legii, sa-si primeasca demult banii inapoi.
„Zilele trecute am primit decizia de impunere definitiva pe 2000, afland astfel ca statul imi datoreaza 10 milioane de lei. De ce ii primesc abia acum, cum pot sa-i recuperez, primesc dobanda pe perioada pe care nu i-am putut folosi?”, iata doar una dintre numeroasele intrebari cu acelasi continut sosite pe adresa redactiei, intrebari care te trimit direct pe panta urmatorului rationament logic: deciziile de impunere definitive aferente anului 2000, prin care o parte din contribuabili erau anuntati ca mai au de dat bani statului in contul impozitului pe venitul global, au fost primite vara trecuta. Deciziile de impunere prin care cei ramasi atunci pe dinafara sunt anuntati ca au de luat bani de la stat, sosesc abia acum, in 2002. De mentionat ca datele au fost prelucrate in vara lui 2001, in urma acestei operatiuni rezultand si lista celor care au de dat, si lista celor care au de luat.

Creditori fara voie

Asadar, la intrebarea „de ce abia acum?” raspunsul ar putea fi unul singur. Banii dumneavoastra sunt pe post de credit avantajos, cu dobanda zero, acordat statului. Ministerul Finantelor nu este de acord cu acest raspuns si, prin Robert Hoffner, director general adjunct al Directiei Proceduri Fiscale, vine cu urmatoarea varianta: anul trecut a fost primul an in care impozitul pe venitul global a intrat in vigoare, termenul de depunere a declaratiilor de venit a fost amanat pana pe 31 iulie, sistemul informatic a avut probleme din cauza milioanelor de inregistrari pe care a trebuit sa le prelucreze. Pe scurt, cauze absolut obiective, care nu au nimic de-a face cu scenarii defavorabile cetateanului. Un mic amanunt da totusi de gandit. Este vorba de defazajul dintre momentul prelucrarii tuturor datelor, trimiterea deciziilor celor care mai datorau bani bugetului si expedierea deciziilor de impunere creditorilor involuntari.
Explicatia oficiala este ca inspectorii fiscali ii verifica la sange pe cei care au de primit bani, ca nu cumva sa aiba surse de venituri nedeclarate si ca centralizarea acestor date la nivel national dureaza. Bine, dar de ce numai cei ce au de primit bani de la stat sunt atat de bine verificati? Cum ramane cu restul contribuabililor? Una peste alta, miliarde de lei (o statistica oficiala nu exista deocamdata) au fost rulate timp de aproape un an de zile, fara ca stapanii lor sa aiba habar. Si nu, nu au dreptul la dobanda! Tot ceea ce pot ei face acum este sa-i ceara inapoi, ingrosand cozile din fata ghiseelor administratiei financiare si sa accepte, drept consolare, anuntul Ministerului Finantelor ca, incepand din acest an, situatia nu se va mai repeta.