Agentia de Administrare Fiscala, adica ANAF, promite ca o sa-si revizuiasca atitudinea si ca o sa se apropie de cei pe care ii administreaza. Pentru a putea raspunde cu mai mare rapiditate la cererile celor care dau bani la buget, dar si pentru a-i putea sanctiona cu mai mare rapiditate pe cei care nu isi platesc darile, ANAF anunta chiar ca va avea loc o restructurare radicala a institutiei. “Nutrim dorinta de a transforma ANAF intr-o administratie performanta, eficienta si moderna, avand
Agentia de Administrare Fiscala, adica ANAF, promite ca o sa-si revizuiasca atitudinea si ca o sa se apropie de cei pe care ii administreaza. Pentru a putea raspunde cu mai mare rapiditate la cererile celor care dau bani la buget, dar si pentru a-i putea sanctiona cu mai mare rapiditate pe cei care nu isi platesc darile, ANAF anunta chiar ca va avea loc o restructurare radicala a institutiei. “Nutrim dorinta de a transforma ANAF intr-o administratie performanta, eficienta si moderna, avand capacitatea organizatorica si functionala de a colecta impozitele, taxele si contributiile datorate, fara a crea disponibilitati si presiuni asupra contribuabilului”, spune Daniel Chitoiu, vicepresedinte al ANAF.
Dar ce inseamna asta, dincolo de cuvinte, si cum isi va schimba blana lupul ?
In prima etapa, ce va avea loc de la inceputul anului 2006, restructurarea ANAF va insemna reorganizarea aparatului fiscal teritorial. Vor fi infiintate, la nivelul directiilor financiare judetene, structuri specializate, ce ar urma sa se ocupe de administrarea contribuabililor mijlocii (cu o cifra de afaceri intre 200 si 500 de miliarde de lei).
Structurile ce vor fi create la nivelul judetelor sunt similare Directiei de Administrare Mari Contribuabili care functioneaza pentru firmele cu o cifra de afaceri de peste 500 de miliarde de lei: de dosarul firmei se ocupa o echipa care urmareste toata activitatea acesteia, de la inregistrarea platilor si pana la punerea in practica a sechestrelor, in cazul in care firma nu se achita de obligatiile catre buget. In felul acesta, cel putin la nivel teoretic, activitatea decurge cu o viteza mai mare. Daca patronul Conarg, Valentin Visoiu, spune ca nu are de ce sa se planga de relatia pe care o are cu Fiscul, Gelu Tofan, patronul Danubiana, spune ca ANAF inca mai functioneaza pe baza de comanda politica. “Am avut destul de multe probleme. Dar am jucat cu cartile pe masa si am fost tot timpul transparent, iar Fiscul nu a avut cum sa ignore aceste dovezi”, spune Tofan.
Dar restructurarea ANAF va insemna si desfiintarea unitatilor fiscale fara trezorerii si transferarea contribuabililor de acolo catre unitatile apropiate, ca si rearondarea geografica a unitatilor fiscale, in functie de eficienta lor.
In acest moment, analizele sunt in curs, asa incat vicele ANAF nu a putut da detalii despre numarul unitatilor care vor supravietui si cate sunt cele “condamnate”. Personalul aferent unitatilor ce se vor desfiinta va fi realocat la unitatile functionale. Pe de alta parte, incepand chiar cu aceasta luna, controalele fiscale nu se vor mai face asa de des la agentii economici care sunt constiinciosi si isi achita datoriile catre stat, ci se vor face pe baza unei “analize de risc”. “Nu se vor mai face verificari de sapte ori la acelasi agent economic, pentru ca nu este eficient. Se vor face controale acolo unde exista informatii sau date ca se face evaziune fiscala. Nu avem de ce sa plictisim contribuabilii constiinciosi cu prezenta noastra”, spune Chitoiu. “Este o veste buna pentru oamenii de afaceri. Sunt un contribuabil fidel si, daca se va aplica aceasta metoda, inseamna ca nu voi mai primi curand vizita Fiscului”, crede Valentin Visoiu.
O alta intentie a ANAF este aceea de a imbunatati nivelul de asistenta acordata contribuabililor, prin infiintarea unui call-center, unde contribuabilii vor primi ajutor in orice problema. “De anul viitor, va incepe sa functioneze si solutia fiscala anticipata, procedurile de functionare fiind in curs de aprobare. Daca va incepe sa functioneze si call-centerul, cred ca o sa avem o relatie mai apropiata cu contribuabilii”, explica Daniel Chitoiu.
“Nu se vor mai face verificari de sapte ori la acelasi agent economic, pentru ca nu este eficient. Se vor face controale acolo unde exista informatii sau date ca se face evaziune fiscala.”
Daniel Chitoiu,
presedinte ANAF
“Pana acum, nu ma pot plange de relatia pe care o am cu Fiscul. Poate ca asta functioneaza din cauza ca mi-am platit intotdeauna toate darile la timp si nu au avut ce sa imi reproseze”,
Nicolae Tucunel,
patron Forex
Si ANAF-ul viseaza
In acest moment, responsabilii ANAF se afla in faza de elaborare a unui program de reformare a administrarii veniturilor, cu sustinere financiara din partea Bancii Mondiale. Ce isi doreste ANAF? Sa creasca gradul de conformare voluntara a contribuabililor, prin “sustinerea lor in intelegerea si indeplinirea responsabilitatilor lor fiscale si prin aplicarea legislatiei fiscale cu acuratete si integritate”, asa cum se arata in proiectul negociat cu Banca Mondiala. Detaliile nu au fost, insa, stabilite integral. Programul ar urma sa fie implementat de la mijlocul lui 2006.