ANAF va putea pune popriri pe conturile Revolut din luna decembrie

Începând din decembrie 2024, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va putea bloca direct conturile Revolut din România, deoarece atunci va fi introdus IBAN-ul românesc (un cod unic pentru fiecare cont bancar, specific României).

Astfel, Fiscul va avea posibilitatea să pună popriri (adică să blocheze sume din conturi pentru datorii) pe conturile utilizatorilor români de Revolut, prin filiala locală a băncii. Această schimbare vine odată cu migrarea conturilor Revolut la un IBAN românesc, care va fi oferit de filiala din România a băncii digitale Revolut Bank UAB, înregistrată în Lituania.

Filiala Revolut din România va începe să funcționeze din decembrie 2024, oferind în continuare servicii bancare doar online, fără sucursale fizice. În privința popririlor de la ANAF, autoritățile române au deja posibilitatea de a bloca conturile clienților care au datorii la stat, chiar și acum.

Totuși, un director din cadrul companiei a explicat că este un mit ideea că Fiscul nu putea bloca conturile până acum. Deocamdată, ANAF poate pune popriri prin intermediul băncii Revolut din Lituania. Totuși, din decembrie 2024, după ce conturile vor fi transferate pe IBAN-uri românești, Fiscul va putea bloca direct conturile prin filiala Revolut din România.

Revolut
SURSA FOTO: Facebook, Revolut

Sucursala din România va începe să funcționeze până la sfârșitul acestui an

Revolut va deschide o sucursală în România până la finalul acestui an, a spus Gabriela Simion, șefa sucursalei. Anul acesta, a deschis deja sucursale în Irlanda, Franța, Spania, Olanda și Germania, iar până la sfârșitul anului urmează România, Belgia și Italia.

Din 2021, fintech-ul le-a oferit clienților din România conturi cu IBAN local printr-o colaborare cu o bancă românească. În 2022, Revolut a început oficial procedurile pentru a-și înființa sucursala locală, care a fost înregistrată la Banca Națională a României (BNR).

Sucursala va începe să funcționeze în decembrie 2024, când toți clienții vor fi transferați la această sucursală. Atunci, atât clienții existenți, cât și cei noi, vor primi un IBAN românesc emis de această sucursală din București.

Nu vor exista birouri fizice pentru sucursală, iar clienții nu vor observa mari schimbări în experiența lor. Cu noul IBAN românesc, aceștia vor putea primi salariile și alte plăți și vor putea face plăți obișnuite, cum ar fi taxe și utilități.