Inspectorii antifraudă din ANAF, mai precis din Direcția de Combatere a Fraudelor, structură a Direcției Generală Antifraudă Fiscală -DGAF a Agenției, vor fi transferați la parchetele din țară ca specialiști, conform proiectului legislativ adoptat marți de Camera Deputaților.
Proiectul are ca obiect de reglementare reorganizarea Direcţiei generale antifraudă fiscală din cadrul ANAF pentru asigurarea eficienţei activităţii de prevenire şi combatere a evaziunii fiscale, precum şi a fraudei fiscale şi vamale.
Proiectul de lege a fost inițat de Ministerul Justiției și prevede desființarea Direcției de Combatere a Fraudelor din ANAF, iar inspectorii antifraudă, deveniți specialiști în parchetele din țară, se vor afla sub conducerea procurorilor, având calitatea de funcționari publici.
”Persoanele încadrate pe funcţia de inspector antifraudă în cadrul Direcţiei de combatere a fraudelor la data intrării în vigoare a prezentei legi se transferă şi se reîncadrează în cadrul Parchetelor pe posturi de specialişti prevăzuţi la art. 116 alin. (5) şi art. 120 indice 1 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se prevede în proiect.
Potrivit modificărilor pe care le aduce proiectul de lege, alineatul 3 din articolul 3 al Legii de funcționare a ANAF, care prevede existența structurii Direcția de combatere a fraudelor, structură ce asigură suport tehnic de specialitate procurorilor în urmărirea penală, în cauze ce au ca obiect infracțiuni economico-financiare, se abrogă.
De asemenea, alineatul 4, care prevede că în exercitarea atribuțiilor de serviciu, inspectorii antifraudă efectuează, la dispoziția procurorului, constatări tehnico-științifice ca mijloace de probă, investigații financiare în vederea indisponibilizării de bunuri, precum și alte verificări în materie fiscală, se abrogă, potrivit proiectului de lege.
Practic, direcția a funcționat tocmai ca să livreze parchetelor specialiștii necesari, prin detașare, iar asta a făcut ca detașarea, chestiune ce ar trebui să fie excepțională, să fie regula în ceea ce privește angajații acestei direcții. Din toată acestă schemă, potrivit expunerii de motive a proiectului, a ieșit o situație atipică în persoana acestor inspectori.
Pe viitor, ocuparea unor astfel de posturi se va face prin concurs, prin ordin al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.