Corpul de Control al primului-ministru a fost de curand sesizat ca statul ar fi fost prejudiciat cu peste trei milioane de dolari. Aceasta ca urmare a unor rambursari de TVA, efectuate ilegal, in valoare de peste 16 miliarde de lei, suma aferenta unor exporturi fictive.
La inceputul acestui an, Inspectia Generala pentru Activitatea Interna (IGAI) din Ministerul Finantelor a initiat un control pe lunile decembrie 1998 si ianuarie 1999, la directiile generale ale finantelor publice Bucuresti si Ilfov. Au fost controlate circa 15 firme din Bucuresti si judetul Ilfov. Surse din Ministerul Finantelor sustin ca in urma controlului au fost depistate abateri grave: rambursari de TVA ilegale, facturi false care nu se regasesc in evidentele directiilor generale ale finantelor publice, furnizori fictivi etc. De exemplu, una dintre firmele care au beneficiat de rambursari de TVA, Al Robent SRL, nici macar nu este inregistrata la Registrul comertului.
Fostii colegi il acuza
pe Rusanu
Raportul IGAI intocmit in urma acestui control recunoaste ca peste patru milioane de dolari au fost rambursati de la bugetul statului, sub forma de TVA, numai catre doua firme din Bucuresti, doar pe presupunerea ca exporturile au fost realizate, adica fara documente justificative. „Acum urmeaza sa verificam daca aceste exporturi au fost vreodata realizate sau nu”, ne spune Emil Dinga, director general al IGAI.
In acea sesizare, primita de altfel si de ministrul finantelor, se vorbeste si de faptul ca, in momentul de fata, controlul a fost stopat la interventiile unor oameni bine infipti in minister. Surse din Ministerul Finantelor afirma ca fostul secretar de stat, Dan Radu Rusanu, alaturi de alti oficiali ai institutiei, s-ar afla in spatele blocarii actului de control. Rusanu, in prezent presedintele Eximbank, neaga hotarat implicarea sa in tergiversarea controlului: „Daca as putea sa influentez activitatea ministerului acum, inseamna ca as fi mai tare ca presedintele Constantinescu sau ca primul-ministru, Radu Vasile”.
Directorul Dinga recunoaste ca verificarea a fost suspendata o vreme pentru ca „seful echipei de control, Vasile Cabulea, a fost plecat in Franta”. Acum se asteapta o aprobare din partea conducerii ministerului, mai exact din partea secretarului general al finantelor, Ioan Nicolescu, in subordinea directa a caruia se afla IGAI, dupa cum declara directorul general al Departamentului de control.
Arabii si turcii
au prioritate
Pe de alta parte, secretarul de stat Gheorghe Banu sustine: „De cand sunt aici, din 15 ianuarie a.c., nu am primit nici un material de la IGAI, cu toate ca printr-un ordin al ministrului finantelor coordonarea activitatii IGAI si a Garzii Financiare este in sarcina mea”. Dupa cum sustine conducerea IGAI, raportul a fost inaintat si ministrului de interne, Constantin Dudu Ionescu.
Din 1994 si pana in ianuarie 1999, Departamentul de control al Ministerului Finantelor nu a mai facut verificari asupra rambursarilor de TVA. In toata aceasta perioada s-au efectuat peste trei mii de rambursari de TVA, cu prioritate la firme private straine, ai caror asociati sunt persoane de nationalitate turca si araba, dupa cum se arata in documentul aflat la Corpul de control al primului-ministru.
Se vorbeste ca functionarilor din finante, cu un comision de 10% din valoarea rambursarilor, le sunt astupate urechile cand ministrul Remes ii indeamna spre o mai buna colectare a veniturilor statului.
Desi oficial aceasta ultima acuzatie a starnit protestul mai marilor din Finante, este greu totusi de explicat de catre acestia faptul ca Directia de control nu poate sa faca ordine, sub diverse justificari, in actele ministerului.