Google Street View s-a transformat într-o ameninţare la adresa celor care nu îşi plătesc taxele în Lituania. Inspectorii fiscali analizează capturile realizate pe cunoscuta platformă a Google şi le compară cu registrele statului, identificând până acum peste 100 de persoane care nu plăteau taxe pentru proprietăţi deţinute în capitala Vilnius.

"Am fost foarte impresionat", a spus Modestas Kaseliauskas, inspector șef în cadrul Fiscului din Lituania. "Am realizat că putem face mai mult într-un timp mult mai scurt”, a spus acesta, după ce subalternii lui au verificat imagini cu circa 500 de proprietăți și le-au comparat cu registrele de proprietate.

Tot în Lituania, cetăţenii au la dispoziţie şi o aplicaţie pentru iPhone prin care pot semnala cazurile de evaziune. În 2012, cu ajutorul acestei aplicaţii statul a reuşit să colecteze 3,3 milioane de dolari de la evazionişti, informează digi24.ro, care citează WSJ.

În Bulgaria, inspectorii fiscali au o altă metodă pentru a depista astfel de fraude. Ei se folosesc de un elicopter, pentru a realiza înregistrări video cu proprietățile imobiliare din sudul Sofiei. Astfel, fiscul bulgar a reușit să crească încasările cu câteva zeci de milioane de euro în ultimii doi ani.