Considerate unele dintre cele mai hrănitoare fructe, acestea sunt apreciate datorită prezenței din belșug, atât a unor proteine, cât și a unor grăsimi sănătoase, potrivit Livestrong. Dacă migdalele au intrat în ultimii ani în centrul atenției ca superaliment nutrițional, există beneficii uriașe pentru sănătate și ale fisticului, despre se știe prea puțin.
Fisticul conține nutrienți unici
Fisticul are cantități mai mari de aminoacizi cu lanț ramificat (BCAA), în comparație cu alte fructe cu coaja tare consumate în mod obișnuit, conform unui studiu din 2016, publicat în Nutrition Today. BCAA joacă un rol important în construirea mușchilor.
Fisticul conține mai multe fibre, minerale și vitaminele A, C, E, K și vitaminele B (cu excepția B12). Datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale, fisticul poate fi considerat una dintre cele mai hrănitoare gustări. În comparație cu alunele sau nucile, fisticul este cea mai mare sursă de fitosteroli, conform unui studiu din 2005. Fitosterolii sunt asociați cu scăderea nivelului colesterolului, conform unei recenzii din ABC Cardiology.
Beneficii mari pentru sănătatea intestinală
Fisticul este și o sursă mare de fibre prebiotice. Acestea pot ajuta la fluxul alimentelor în tractul digestiv și pot asigura o digestie bună. Fisticul este bogat în antioxidanți, care au fost asociați cu pierderea în greutate și cu o sănătate mai bună a intestinului.
Fibrele prebiotice încurajează creșterea bacteriilor intestinale sănătoase și pot ajuta la combaterea bacteriilor dăunătoare care se dezvoltă în intestin. Consumul de fistic a fost legat de creșterea bacteriilor intestinale „bune”, mai mult decât consumul de migdale.
Sunt bune și pentru inimă
Toate fructele cu coaja tare sunt asociate cu beneficii pentru sănătatea inimii, deoarece sunt o sursă de Omega 3, antioxidanți, potasiu și fibre. Consumul de fistic, în mod special, este asociat cu niveluri mai scăzute ale tensiunii arteriale.
Consumul regulat de fistic a fost legat de îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge (în special, markeri precum rigiditatea vasculară și capacitatea de dilatare a vaselor de sânge).
Pe lângă îmbunătățirea sănătății vaselor de sânge, consumul de fistic a fost asociat și cu scăderea nivelului de colesterol din sânge, deoarece fisticul este cea mai mare sursă de fitosteroli. De asemenea, sunt o sursă optimă de minerale sănătoase pentru inimă: magneziu și potasiu.
O sursă extraordinară de antioxidanți
Fisticul își capătă culoarea verde din antioxidanții unici pe care alte fructe cu coaja tare nu îi au. Ca și legumele cu frunze verzi, fisticul este bogat în antioxidanți precum luteina, zeaxantina, flavonoidele și antocianinele. Luteina și zeaxantina sunt importante pentru sănătatea ochilor și pot ajuta împotriva pierderii vederii cauzate de vârstă sau a degenerescenței maculare.
Asigură o mai bună protecție a creierului
Antioxidanții din fistic sunt asociați și de rate mai scăzute ale declinului mental legat de vârstă. Nucile și migdalele au beneficii care protejează creierul, dar fisticul ajută mai ales împotriva declinului cognitiv. Cercetările arată că administrarea acestor compuși poate îmbunătăți fluxul de sânge către creier și are un efect pozitiv asupra performanței mentale.