De asemenea, Fitch a confirmat plafonul de ţară al Italiei la ‘AAA’.
Retrogradarea reflectă intensificarea crizei din zona euro, care constituie un şoc semnificativ financiar şi economic, care a slăbit profilul de risc suveran al Italiei, apreciază Fitch. Aşa cum a avertizat anterior agenţia, o soluţie credibilă şi cuprinzătoare la criză este complexă din punct de vedere tehnic şi politic şi va fi nevoie de timp până va fi adoptată iar statele vor recâştiga încrederea investitorilor.
Între timp, criza a afectat negativ stabilitatea financiară şi perspectivele de creştere în regiune. Nivelul ridicat al datoriei publice a Italiei şi cerinţele de finanţare, combinate cu ritmul lent de creştere a economiei fac ca Italia să fie în special vulnerabilă la şocurile externe, avertizează Fitch.
În timp ce bugetul suplimentar recent a întărit eforturile de consolidare fiscală, răspunsul iniţial ezitant al guvernului italian la extinderea contaminării a erodat de asemenea încrederea pieţelor în capacitatea sa de a gestiona Italia în criza datoriilor din zona euro.
Guvernul italian este aşteptat să-şi îndeplinească anul acesta ţinta de deficit bugetar de 3,9% din PIB iar Fitch estimează că în câţiva ani va putea fi redusă datoria guvernamentală sub 110% din PIB.
Perspectiva negativă indică riscurile asociate cu intensificarea crizei financiare din zona euro, precum şi un posibil derapaj fiscal şi, posibil, creşterea datoriilor sectorului fiscal.
Recent, Fitch avertiza că datele economice publicate recent sunt dezamăgitoare iar agenţia estimează că economia Italiei va creşte anul acesta cu 0,7% dar agenţia se aşteaptă ca guvernul să reducă deficitul la 3,9% din PIB.
Fitch consideră că principalul risc pentru perspectiva pe termen mediu în cazul finanţelor publice şi a ratingului suveran vin din combinaţia dintre o creştere economică mai slabă decât s-a estimat şi a ratelor mai ridicate ale dobânzilor pentru împrumuturile guvernului.
Planul de austeritate de 40 de miliarde de euro adoptat de Executivul de la Roma în data de 30 iunie ar trebui să permită Italiei să ajungă la un echilibru bugetar în 2014. Deficitul său s-a ridicat la 4,6% din PIB în 2010.
Investitorii se tem de o contaminare a crizei datoriilor Italiei, luată drept ţintă din cauza enormei sale datorii de peste 1.900 de miliarde de euro (circa 120% din PIB).
Sursa: Agerpres