De asemenea, Fitch a confirmat ratingul Spaniei pe termen scurt la ‘F1 plus’ şi plafonul de ţară la ‘AAA’.

Retrogradarea Spaniei reflectă intensificarea crizei din zona euro şi riscurile pentru eforturile de consolidare fiscală care decurg din performanţa bugetară a unor regiuni şi revizuirea în scădere de către Fitch a perspectivelor de creştere pe termen mediu a economiei spaniole.

Deficitul bugetar structural voluminos, nivelul ridicat al datoriei externe nete şi fragilitatea redresării economiei fac ca Spania să fie în special vulnerabilă la şocurile externe, avertizează Fitch.

Deşi datoria externă brută (169% din PIB în 2010) nu este atât de ridicată comparativ cu zona euro, datoria externă netă a economiei (91% din PIB în 2010) este una dintre cele mai ridicate din lume, reflectând o relativă lipsă a activelor financiare spaniole externe. Din acest motiv, finanţele externe din Spania sunt sensibile la majorarea ratelor dobânzilor.

În timp ce deficitul de cont curent a fost semnificativ, scăzând de la 10% din PIB în 2007 la 4,5% din PIB în 2010 şi este estimat la 3,2% din PIB în 2011, sunt necesare ajustări suplimentare pe termen mediu pentru a îmbunătăţi balanţa de plăţi externă.

Douglas Renwick, director de rating al agenţiei de evaluare financiară Fitch, a avertizat luna trecută că Spania se confruntă cu riscul unei retrogradări a ratingului de credit în condiţiile în care creşterea economiei a încetinit iar guvernele regionale au rămas în urmă cu programul de reducere a deficitului.

Potrivit reprezentantului agenţiei de evaluare financiară, încetinirea creşterii economice, eşecul în ceea ce priveşte ţintele de deficit sau utilizarea fondurilor publice într-o măsură mai mare decât estimările pentru a salva băncile constituie ‘ameninţări serioase pentru ratingul ţării’. Fitch a redus, în septembrie, ratingurile pentru cinci regiuni din Spania, inclusiv Catalonia şi Andaluzia, pe fondul majorării datoriilor şi slăbirii perspectivelor de creştere.

Guvernele regionale ale Spaniei administrează mai mult de o treime din cheltuielile publice, inclusiv pentru sănătate şi educaţie, şi sunt afectate de scăderea semnificativă a veniturilor generate de tranzacţiilor imobiliare.

Cele 17 regiuni semiautonome au raportat un deficit bugetar de 1,2% din PIB în prima jumătate a anului, potrivit datelor prezentate pe 8 septembrie de Ministerul de Finanţe. Regiunile au o ţintă de deficit de 1,3% din PIB pentru acest an.

Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a afirmat recent că prognoza de creştere ‘ar putea fi afectată’ de tensiunile de pe piaţă, deşi el se aşteaptă în trimestrul trei şi trimestrul patru la o rată de creştere similară cu avansul de 0,2% consemnat în trimestrul doi.

Ritmul de creştere a economiei a încetinit la jumătate în trimestrul doi, în condiţiile în care Franţa, cel mai mare partener comercial al Spaniei, a stagnat, la fel ca şi Germania.

Spania beneficiază de ratingul ‘Aa2’ din partea Moody’s Investors Service şi de ‘AA’ din partea Standard & Poor’s.
Sursa: Agerpres