La începutul lunii octombrie, o altă mare agenţie de rating, Standard & Poor's, a coborât ratingul Volkswagen de la 'A' la 'A minus', cu perspectivă negativă, din cauza consecinţelor scandalului fraudării testelor antipoluare. De asemenea, săptămâna trecută, Moody's a retrogradat Volkswagen de la 'A2' la 'A3', tot cu perspectivă negativă. 

'Această retrogradare reflectă problemele în materie de guvernanţă corporatistă, management şi control intern scoase la lumină de actuala criză a testelor de emisii de poluare legate de peste 11 milioane de vehicule cu motoare diesel', se arată într-un comunicat de presă al Fitch. 

Agenţia de evaluare adaugă că retrogradarea reflectă, de asemenea, efectele financiare directe şi indirecte aşteptate să apară de pe urma crizei, inclusiv costurile cu rechemarea în service a vehiculelor, amenzi, procese şi solicitări de despăgubiri la nivel mondial, precum şi scăderea vânzărilor de vehicule şi a veniturilor. 

Volkswagen, cel mai mare producător auto european, face obiectul unor investigaţii în mai multe ţări după ce, în luna septembrie, a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Săptămâna trecută, scandalul de la Volkswagen a luat o nouă turnură, după ce constructorul auto a recunoscut că a subestimat consumul de combustibil şi nivelul emisiilor de dioxid de carbon pentru aproximativ 800.000 de maşini, mărcile VW, Seat, Skoda şi Audi, vândute în Europa. De asemenea, Volkswagen a admis că a găsit pentru prima dată indicii privind modificarea nivelului emisiilor şi la vehiculele echipate cu motoare pe benzină, extinzând un scandal care până acum se concentra pe motoarele diesel. 

Costurile totale cu care se confruntă VW din cauza scandalului emisiilor sunt estimate între 30 şi 65 de miliarde de euro, iar analiştii avertizează că grupul ar putea fi nevoit să vândă unele operaţiuni. 

AGERPRES