Fitch: perspectivele atribuite BCR, BRD şi BT sunt stabile, în timp ce perspectiva UniCredit este negativă. 

De asemenea, Fitch a îmbunătăţit ratingul de viabilitate al BCR de la ''bb minus'' la ''bb'' şi a confirmat ratingurile de viabilitate ale UniCredit la ''bb minus'' şi ale Băncii Transilvania ''bb''. 

Revizuirea în creştere a calificativului BCR reflectă îmbunătăţirea calităţii activelor, în urma progreselor înregistrate de bancă în rezolvarea problemei creditelor neperformante (NPL) şi capitalizarea solidă. 

Calitatea activelor băncilor româneşti rămâne slabă, dar s-a îmbunătăţit în urma vânzării creditelor neperformante, iar, conform datelor BNR, rata creditelor neperformante din sistemul bancar românesc s-a redus la jumătate faţă de nivelul maxim atins în perioada post-criză şi a ajuns la 11,3% în iunie 2016. 

Parlamentul României a adoptat săptămâna această o versiune a proiectului de lege care prevede obligaţia băncilor de a face conversia în lei, la cursul BNR din momentul contractării împrumutului, a creditelor în franci elveţieni contractate de persoanele fizice. 

Versiune conţine amendamente suplimentare, inclusiv posibilitatea ca cei care şi-au convertit deja creditele din franci elveţieni în lei, pe baza ofertelor negociate cu băncile, să solicite o nouă conversie la cursul din momentul contractării împrumutului. 

Deşi este prea devreme pentru Fitch să estimeze costurile implementării, agenţia crede că nu va exista un impact financiar asupra ratingurile de viabilitate ale BCR şi UniCredit Bank, deoarece aceste bănci nu au în portofoliu credite pentru populaţie în moneda Elveţiei, iar impactul va fi gestionabil pentru Banca Transilvania, ţinând cont de nivelul existent al provizioanelor şi al capitalului tampon disponibil pentru a absorbi potenţialele costuri suplimentare. 

Ratingurile pe termen lung şi ratingurile de suport al BCR, BRD şi UniCredit sunt susţinute de sprijinul potenţial din partea băncilor mamă, respectiv Erste Group Bank AG, Societe Generale SA şi UniCredit S.p.A. 

Fitch apreciază că subsidiarele băncilor din România şi ale regiunii CEE (Europa Centrală şi de Est) sunt de importanţă strategică pentru băncile mamă, în ciuda volatilităţii performanţelor în ultimii ani. 

Importanţa lor este evidenţiată de sprijinul de până acum (în ceea ce priveşte finanţarea şi lichidităţile) şi prin integrarea operaţională în cadrul grupului. 

Potenţialul cost al sprijinirii subsidiarelor băncilor din România ar fi gestionabil, ţinând cont de mărimea mică a acestor subsidiare faţă de activele băncilor mamă, apreciază Fitch.

AGERPRES