Fitch a majorat ratingul de credit al Rompetrol Group la „B+”, de la „B”, atribuind o perspectivă „stabilă”, de la „negativă”, datorită îmbunătăţirii profilului financiar şi consolidării lichidităţii ca urmare a unei infuzii de capital de un miliard de dolari de la compania-mamă KazMunaiGaz (KMG).

Fitch atribuie companiei de stat KMG din Kazahstan ratingul „BBB-” pentru credite pe termen lung în valută, cu perspectivă negativă.

„Fitch a luat la cunoştinţă că infuzia de lichiditate a fost primită de Rompetrol sub formă de avansuri de numerar, care pot fi convertite în capital după obţinerea avizelor regulatorii şi interne necesare. Infuzia de numerar ar trebui totodată să ajute la ameliorarea impactului fluxului de numerar mai slab al Rompetrol din 2009, determinat de o depresiune profundă a condiţiilor din industria de rafinare, inclusiv restrângerea marjelor de rafinare şi scăderea ratelor de utilizare a rafinăriilor”, se arată într-un comunicat al Fitch.

KazMunaiGaz a cumpărat, în august 2007, 75% din titlurile grupului Rompetrol, fondat de omul de afaceri Dinu Patriciu, şi restul de 25% în iunie 2009.

Agenţia de rating notează că o mare parte din infuzia de capital este destinată restructurării creditelor bancare pe termen scurt ale Rompetrol, dar şi rambursării unor împrumuturi.

Se mai acoperă din datorie

Ca urmare a sprijinului primit de la KMG, datoria netă a Rompetrol a scăzut la 663 milioane de dolari la finele lunii septembrie, de la 1,4 miliarde de dolari la jumătatea anului. În plus, profilul de lichiditate al Rompetrol, insuficient înainte de infuzia de numerar, s-a îmbunătăţit, precizează Fitch.

„Rompetrol avea lichidităţi de 629 milioane de dolari la finele lunii septembrie, faţă de o datorie pe termen scurt de 474 milioane de dolari”, aminteşte Fitch.

Infuzia de capital a KMG ameliorează totodată riscul legat de obligaţinile convertibile ale principalei subsidiare a Rompetrol, Rompetrol Rafinare (RRC), cu o valoare nominală de 570 milioane euro şi scadenţa în septembrie 2010. Obligaţiunile, emise în favoarea statului român reprezintă datorii bugetare neachitate la termen.

SURSA:Mediafax