'B plus' este un calificativ speculativ, din categoria junk (nerecomandat pentru investiţii).

Plafonul de ţară a fost, de asemenea, revizuit în scădere, de la 'BB minus' la 'B plus', iar calificativul pe termen scurt a fost confirmat la 'B'.

'Situaţia finanţelor publice continuă să se deterioreze, agenţia se aşteaptă ca deficitul general consolidat să crească pentru al patrulea an consecutiv la 7,1% din PIB în 2014, de la 6,5% din PIB în 2013, după ce Guvernul şi-a depăşit ţintele de deficit în 2012 şi 2013, ca rezultat al restructurării companiilor de stat şi a recapitalizării băncilor de stat', se arată în comunicatul Fitch.

Agenţia estimează că datoria Serbiei va creşte la aproximativ 70% din PIB în 2015, de la nivelul actual de 63% din PIB.

Perspectivele economice ale Serbiei rămân relativ slabe şi Fitch se aşteaptă la o creştere medie sub 2% în următorii doi ani. În 2013, PIB-ul Serbiei a înregistrat un avans de 2,3%, datorită majorării exporturilor de automobile şi a producţiei agricole ridicate. Totuşi, în urma declinului consumului privat şi a nivelului scăzut al colectării taxelor, impactul asupra veniturilor publice a fost limitat. Avansul economiei ar urma să se atenueze în 2014, avertizează Fitch.

Luna trecută, Banca Centrală a Serbiei a decis să revizuiască prognoza de creştere pentru 2014 până la 1,5%, de la o estimare de 2,5% în luna august. Guvernul de la Belgrad a adoptat un buget pe 2014 care prevede un deficit fiscal de 7,1% din PIB; cel mai ridicat nivel în rândul statelor din Europa de Sud-Est.

Autorităţile de la Belgrad încearcă în prezent să negocieze un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional, în condiţiile în care precedentul acord, de un miliard de euro, a fost îngheţat de FMI, deoarece precedentul Guvern nu a respectat anumite angajamente cu privire la bugetul pe 2012. AGERPRES