De asemenea a fost revizuit în creştere calificativul pe termen scurt, de la ‘F3’ la ‘B’, şi plafonul de ţară, de la ‘BB plus’ la ‘BBB minus’. Perspectivele ratingurilor pe termen lung sunt stabile.

‘Restabilirea ratingul Islandei pentru creditele pe termen lung în valută la categoria ‘investment grade’ (recomandat pentru investiţii) reflectă progresele înregistrate în revenirea stabilităţii macroeconomice, datorită adoptării reformelor structurale, şi reconstruirea solvabilităţii suverane de la criza bancară din 2008′, a explicat analistul Paul Rawkins.

Acesta a adăugat: ‘Islanda a ieşit cu succes din programul FMI şi şi-a recâştigat accesul la pieţele internaţionale de capital. Este în desfăşurare o promiţătoare redresare economică iar restructurarea sectorului financiar a avansat foarte bine’.

Până acum, Islanda a fost relativ neafectată de criza datoriilor suverane din zona euro şi deşi creşterea economiei este aşteptată să încetinească la 2-2,5% în 2012-2013, Fitch nu se aşteaptă ca ţara să intre din nou în recesiune.

Sistemul bancar islandez, disproporţionat în raport cu restul economiei, s-a prăbuşit brusc în octombrie 2008 ca urmare a crizei financiare mondiale, antrenând intervenţia Fondului Monetar Internaţional şi o profundă criză într-o ţară aflată până atunci în plin boom economic.

Aprobat în noiembrie 2008, ajutorul FMI acordat Islandei, asociat celui venit din partea altor state europene, a împiedicat intrarea ţării în faliment.
Sursa: Agerpres