"Legăturile economice şi financiare solide implică faptul că statele din Europa Centrală şi de Est sunt afectate negativ de revizuirea în scădere a perspectivelor de creştere economică şi de problemele financiare cu care se confruntă zona euro", a declarat analistul Ed Parker.
În aceste condiţii, Fitch estimează că probabilitatea unei revizuiri în creştere în următoarele 12 luni a ratingurilor Bulgariei, Cehiei, Letoniei şi Lituaniei s-a diminuat, iar perspectiva stabilă semnifică mai bine riscurile cu care se confruntă aceste state. Precedenta decizie Fitch de a acorda o perspectivă pozitivă acestor state a fost acordată într-un mediu economic global mai adecvat şi a reflectat îmbunătăţirea tendinţelor, inclusiv revenirea la creştere economică, progrese în reducerea deficitului bugetar şi a deficitului de cont curent precum şi reforme în sistemul de pensii.
Mai mult, apreciază Fitch, presiunile privind capitalul şi finanţarea cu care se confruntă băncile europene s-au intensificat şi au sporit în ultimele luni riscurile pe plan mondial, ceea ce va afecta probabil intrările de capital, creşterea creditării şi cererea internă în Europa Centrală şi de Est.
Băncile mamă din zona euro deţin 87% din activele sectorului bancar din Cehia, deşi subsidiarele locale nu sunt dependente de băncile mamă pentru finanţare. În Bulgaria, băncile mamă din zona euro deţin 62% din activele sectorului bancar. În Letonia şi Lituania, băncile mamă sunt predominant din Nordul Europei.
Sursa: Agerpres