Agenţia de evaluare financiară Fitch a îmbunătăţit ratingul pentru credite pe termen lung, în valută, al României la "BBB-" de la "BB+". România este recomandată pentru investiţii, conform comunicatului Fitch. Astfel, se recunosc meritele acordului dintre Guvern și Fondul Monetar Internațional.
Calificativul pentru credite pe termen lung în lei a fost revizuit în urcare de la "BBB-" la "BBB", în timp ce plafonul de ţară a fost îmbunătăţit de la "BBB" la "BBB+". Ratingul pentru credite pe termen scurt a fost revizuit în creştere de la "B" la "F3", se arată într-un comunicat al Fitch.
"Upgrade-ul reflectă progresele realizate de România în recuperarea de pe urma efectelor crizei financiare, inclusiv o revenire a creşterii economice, reducerea deficitului de cont curent şi reducerea deficitului bugetar”, se precizează în comunicatul Fitch.
UPDATE: Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe: "S-a corectat o nedreptate făcută României"
Ratingul României nu a fost majorat, ci ratingul a revenit la investement grade. Ratingul nostru fusese scăzut întrucât intrasem în vria deteriorărilor ratingurilor la nivel mondial, iar România era înainte de aceasta printre ţările cel mai rău cotate din Europa Centrală şi de Est.
România are în continuare o evaluare de risc suveran printre cele mai nefavorabile din ECE. Este foarte bine că am revenit la investment grade, iar aceasta se datorează drumului parcurs în direcţia consolidării fiscale, care însă nu s-a terminat. Suntem încă la etajul inferior în ceea ce priveşte ratingul, departe de Cehia, Slovenia şi alte ţări.
În zilele următoare, Guvernul va spune: „Ce am făcut noi”, iar cei din opoziţie vor zice că „nu e mare lucru”.
Să nu ne aşteptăm acum la investiţii străine, pentru că pe plan internaţional nu se fac încă investiţii mari. Şi pe leu am avut presiuni de apreciere, dar ele au fost generate de fonduri speculative. E o naivitate să credem că după îmbunătăţirea ratingului de către Fitch, România se va aştepta la o ploaie de investiţii.
Într-un fel s-a corectat o nedreptate făcută României, pentru că în mod tradiţional, din varii motive, noi am fost cotaţi mai rău. Nu se justifica retrogradarea la non – investment grade. Oricum, mai e cale lungă până să fim alături de Cehia şi Slovacia. Să nu ne umflăm în pene.
UPDATE 2: Răzvan Pașol, președintele Intercapital Invest: "Orice mișcare de genul acesta ajută piața"
„Fără îndoială că upgradarea ratingului de către Fitch ajută piața de capital, s-a și văzut deja pe cotațiile de la Sibiu. Orice mișcare de genul acesta ajută piața. Este o recunoaștere a părților pozitive din măsurile luate de autorități și a felului în care România a „navigat” prin criză.”
Anunțul agenției de rating este primul pas, după care urmează și investitorii care urmăresc aceste evaluări și iau decizii de investiție în consecință. Toate acțiunile de la Bursa de Valori București vor beneficia de ratingul majorat, inclusiv cele importante, precum Fondul Proprietatea.”
UPDATE 3: Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal şi economistul-şef al Raiffeisen Bank, "Aşteptam această revenire a ratingului în prima parte a anului"
Decizia celor de la Fitch reflectă îmbunătăţirea fundamentelor economice, ceea ce era evident, precum şi vulnerabilităţii externe a României care a scăzut substanţial şi nu mai reprezintă o problemă, graţie acordului cu FMI şi UE. Reticenţa lor venea din riscurile aferente anului electoral, dar probabil că cei de la Fitch au încredere aceste vor fi ţinute sub control atâta timp cât suntem în acord cu FMI.
Aşteptam această revenire a ratingului în prima parte a anului, dar treptat devenisem destul de sceptic că se va mai întâmpla din cauza problemelor apărute cu criza datoriilor suverane din Europa.
UPDATE 4: Lucian Anghel, economistul șef al BCR: "O consolidare a încrederii investitorilor internaționali în economia românească"
Economistul șef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucia nAnghel, a declarat că decizia agenției de rating de a revizui în sens pozitiv ratingul României este o dovadă a faptului că investitorii și-au recăpătat încrederea în economia românească și a precizat că este foarte probabil ca în perioada următoare și S&P să crească ratingul țării noastre.
”Decizia este binevenită, este o consolidare a încrederii investitorilor internaționali în economia românească și cumva se repară o greşeală din trecut, când ne-au downgradat, prin comparaţie cu alte ţări care au fost retrogradate mai târziu sau deloc și care arătau mult mai rău decât România la momentul downgradării”, a declarat Lucian Anghel.
Acesta a afirmat că România trebuie să profite de acestă decizie luată cumva contra curentului.
”Această decizie este și contra curentului. Trebuie să ai argumente serioase să te duci în boardul Fitch și să ceri o îmbunătățire a ratingului de la la ", a declarat acesta.
Potrivit lui Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, revizuirea în sens pozitiv a ratingului și creșterea economică care va fi obținută în trimestrele trei și patru vor repune România pe harta investițiilor. ”Investitorii se uită și la rating, dar mai ales la creșterea economică. Polonia este exemplu clar al acestui fapt”, a adăugat Anghel.
UPDATE 5 Eugen Rădulescu, BNR: "Piața le-a luat-o înainte"
Directorul Direcţiei Audit Intern din cadrul BNR, Eugen Rădulescu, consideră că măsurile de austeritate, chiar dacă au fost nepopulare, încep să dea roade și în ochii agențiilor de rating, care au fost depășite de piață.
”Dacă suntem în investment grade se vede deja după marjele plătite de guvern pentru împrumuturile contracte în ultima perioadă. Este clar că piața le-a luat-o înainte agențiilor de rating”, ne-a declarat Eugen Rădulescu, precizând că deja România se împrumută la costuri mai mici decât Ungaria, țară care este în categoria
Potrivit acestuia, era bine dacă ne creștea ratingul de acum un an sau doi, sau ne era bine dacă parlamentarii nu majorau în octombrie 2008 salariile profesorilor, după ce în 15 septembrie 2008 Lehman Brothers a intrat în faliment, ”de parcă noi ne aflam pe altă planetă
”Cum nu putem da timpul înapoi, este bine și acum, dar trebuie să avem de grijă la politiciile pe care le vom lua anul viitor și în 2013”, a precizat oficialul BNR.
Întrebat dacă vor exista efecte negative asupra României din cauza situației Greciei, Spaniei sau SUA, Rădulescu a precizat ”fiind pe aceeași planetă nu putem spune că noi nu vom fi afectați, dar nu cred că SUA nu-și va plăti datoriile”.
Cum funcționează agențiile de rating
Agenţiile de rating financiar măsoară solvabilitatea guvernelor şi a companiilor. Altfel spus, ele verifică dacă organismele în cauză sunt în stare să-şi plătească datoriile pe termen lung, mediu şi scurt. În cazul în care nu există nicio problemă, agenţia acordă ratingul AAA, nota maximă posibilă.
Fiecare agenţie de rating are un sistem propriu de notare bazat pe litere, cei de la Moody’s având cifre în sistemul de notare, iar celelalte două având semnele "+" şi "-".
Practic, agenţiile au 4 praguri pentru aceste ratinguri: A, B, C şi D. Atât timp cât un guvern sau o companie are un rating aflat în "zona A" situaţia este bună. Zonele B şi C sunt zone în care există riscuri, iar D este alocat situaţiei de faliment. Moody’s este singura care nu are rating pentru definirea falimentului.
Standard and Poor’s, Fitch şi Moody’s sunt cele mai mari 3 agenţii de rating din America şi din lume şi acoperă aproximativ 90% din statele din întreaga lume şi din companiile mari.