Joi Parlamentul României a aprobat noul guvern condus de Mihai Răzvan Ungureanu, care a declarat că are ca obiectiv să îndeplinească obiectivele stabilite în programul preventiv semnat în martie 2011. Această declaraţie corespunde estimării Fitch că noua administraţie din România îşi va menţine ţintele fiscale stabilite în acordul preventiv de 5,3 miliarde de euro. Acesta stabileşte o ţintă ambiţioasă de deficit bugetar de 3% din PIB pentru 2012. La sfârşitul anului trecut autorităţile şi-au luat angajamentul că vor înăspri măsurile de reducere a deficitului pe fondul crizei din zona euro şi a pactului fiscal aprobat de liderii UE.

Ţara îndeplineşte obiectivele fixate de UE şi FMI iar preşedintele României, Traian Băsescu, şi-a anunţat public sprijinul pentru noi măsuri de consolidare. Băsescu l-a nominalizat pe Ungureanu pentru a-i succeda lui Emil Boc în funcţia de premier, după ce ultimul a demisionat în urma protestelor anti-austeritate şi a scăderii popularităţii PDL.

‘Considerăm că PDL se va abţine de la cheltuieli preelectorale populiste de mare anvergură, deoarece o astfel de cumpărare de voturi ar eroda credibilitatea partidului în ochii investitorilor şi a instituţiilor internaţionale şi a unei părţi din electorat’, se arată în comunicatul Fitch. Evenimentele politice semnificative rămân prin urmare viitoarele alegeri. Deşi opoziţia, Uniunea Social Liberă, conduce în sondaje şi şi-a luat angajamentul de a lucra cu instituţiile internaţionale, a şi criticat ferm măsurile de austeritate din ultimii ani. Prin urmare, direcţia viitoarei politici economice a USL rămâne incertă.

În iulie 2011, Fitch a revizuit în creştere ratingul României de la ‘BB plus’ la ‘BBB minus’, reflectând redresarea condusă de exporturi şi deficitul de cont curent mai scăzut şi deficitul bugetar mai scăzut, în urma consolidării fiscale substanţiale din 2008-2011.

Cu toate acestea, România rămâne expusă la riscurile provenite din criza datoriilor din zona euro, şi prin comerţ, şi prin rolul băncilor mamă din zona euro în sectorul financiar, se arată în comunicatul Fitch.
Sursa: Agerpres