Noul plan de salvare implică şi o contribuţie din partea creditorilor privaţi şi vine să modifice termenii iniţiali ai împrumuturilor acordate Greciei. Creditorii privaţi, în principal bănci, au diferite opţiuni: fie refinanţează Grecia cu obligaţiuni pe o durată mai mare, fie vând obligaţiunile greceşti pe care le deţin la un preţ mai mic.

"Fitch consideră că natura implicării sectorului privat în noul program financiar de sprijinire a Greciei constituie un eveniment de tip restricted default", a declarat analistul Fitch, David Riley. "Cu toate acestea, reducerea ratelor dobânzilor şi prelungirea maturităţilor oferă Greciei o fereastră de oportunitate pentru a-şi redobândi solvabilitatea în pofida provocărilor formidabile cu care se confruntă", a adăugat analistul Fitch.

Agenţia subliniază că va examina noile obligaţiuni emise de Grecia înainte de a le atribui un rating, dar cel mai probabil acesta va fi unul din categoria speculativă.
La fel ca şi rivalele sale Standard&Poor’s şi Moody’s, Fitch a retrogradat, la începutul acestei luni, ratingul Greciei cu trei trepte până la ‘CCC’, la doar o treptă deasupra categoriei default. Astfel, Grecia a ajuns să aibă cel mai mic rating din lume.

Sursa: Agerpres