Avertisment fără precedent al agenţiei de rating Fitch pentru Ungaria. Într-un raport publicat săptămâna trecută, Fitch Ratings a avertizat că în funcţie de modul în care va evolua climatul economic local, băncile austriece ar putea, pentru prima dată, să ia în calcul o ieşire completă din Ungaria, arată site-ul portfolio.hu.
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul "BB plus" cu perspectivă stabilă pentru datoria pe termen lung în valută a Ungariei, ceea ce înseamnă că ţara vecină rămâne în continuare în categoria ţărilor nerecomandate investiţiilor, informează MTI.
Fitch Ratings a subliniat că motivele principale care au stat la baza deciziei sale sunt lipsa de predictibilitate a politicilor economice şi potenţialul scăzut de creştere economică.
În opinia Fitch, principalii factorii care ar putea conduce la o acţiune pozitivă de rating sunt continuarea consolidării fiscale, reducerea dezechilibrelor externe şi măsuri pentru întărirea mediului de afaceri inclusiv o mai mare stabilitate a politicilor economice, care ar putea conduce la o îmbunătăţire a prognozelor de creştere. În sens invers, o acţiune negativă de rating ar putea fi declanşată de un derapaj fiscal care să pună în pericol sustenabilitatea datoriei, decizii politice care să exacerbeze riscurile macro-financiare precum şi o modificare a sentimentului investitorilor care ar conduce la pierderea accesului pe pieţele financiare.
Toate cele trei mari agenţi de rating (Moody’s Investors Service, Standard and Poor’s şi Fitch Ratings) atribuie Ungariei o notă din categoria junk, cea mai slabă fiind nota ‘BB’, două trepte sub nivelul investment grade, acordată de S&P.
În tribunalele din Ungaria există sute de procese intentate împotriva băncilor de clienţi care au luat credite în valută. Acest tip de împrumuturi, majoritatea în franci elveţieni, erau populare înaintea crizei din 2008 deoarece erau mai ieftine decât cele în forinţi. În ultimii ani însă aceste credite au devenit o povară din cauza deprecierii forintului în raport cu francul elveţian. Potrivit Băncii centrale a Ungariei, în prezent există aproximativ un milion de contracte ipotecare în valută, în valoare de 3.500 miliarde de forinţi (15,92 miliarde de dolari).