Intrarea Greciei în incapacitate de plată (default) şi/sau a băncilor nu va determina băncile elene să-şi retragă finanţarea de la subdsidiarele lor din Europa Centrală şi de Est, iar subsidiarele din România şi Bulgaria nu se vor confrunta cu retrageri masive de depozite, se arată într-un raport pentru regiunea Europei Centrale şi de Est al agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.
Totuşi, estimează agenţia, asemenea riscuri nu pot fi în totalitate excluse, ţinând cont de incertitudinile considerabile privind evoluţia băncilor mamă.
Există şapte bănci care operează în România, deţinând o cotă de 16% din activele bancare, conform datelor Băncii Naţionale a României la sfârşitul primului semestru din 2010.
Conform unui raport FMI din iunie 2011, subsidiarele băncilor elene din România sunt mai bine capitalizate decât media din sistem, lichidităţile lor rămân pe aceeaşi axă cu cea a restului sistemului şi nu există indicii privind retrageri de fonduri.
Banca Naţională a României a luat mai multe măsuri pentru a se pregăti în faţa riscului de extindere a crizei din Grecia, a declarat recent guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
‘Sistemul bancar românesc nu are o expunere directă pe criza datoriilor suverane din Grecia, dar există canale posibile de extindere şi acestea trebuie să fie strict monitorizate’, a apreciat Mugur Isărescu. Băncile greceşti controlează în prezent aproximativ 16% din activele bancare din România.
Mugur Isărescu a adăugat că România nu are expunere pe datoriile Greciei şi nici pe ale altor state din Europa, în timp ce băncile mamă au o expunere puternică pe România.
În momentul în care România a fost lovită de criza financiară globală, FMI a convenit Acordul de la Viena, conform căruia băncile străine au promis că îşi vor menţine expunerea pe România la un nivel ridicat. În prezent însă, potrivit lui Mugur Isărescu, acordul a fost relaxat. ‘La ultima reînnoire din primăvară, am simţit să ar trebui să dăm mai multă flexibilitate acordului de la Viena astfel încât expunerea băncilor mamă pe România să fie mai flexibilă în funcţie de nevoile de fonduri ale instituţiilor mamă. Credem că România a depăşit impactul perioadei dificile’, a spus Mugur Isărescu.
Cu toate acestea guvernatorul BNR nu exclude ca, în anumite cazuri, băncile mamă să retragă sume de bani din România. ‘Nu exclud anumite ieşiri de capital care ar putea să aibă o influenţă pentru România. De exemplu, în cazul în care expunerea unei bănci faţă de subsidiara sa din România ar fi redusă brusc. Însă monitorizăm retragerile de capital şi credem că acest canal de contagiune, via mişcările de capital, nu va crea turbulenţe pe piaţa din România’, a estimat Mugur Isărescu.
Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), care este acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).
SURSA: Agerpres