Creşterea mai lentă a economiei, deprecierea lirei, ratele mai ridicate ale dobânzilor şi încrederea mai redusă a investitorilor faţă de Turcia ar putea afecta profilul de creditare al băncilor. Deteriorarea mediului operaţional va fi moderată iar băncile deţin capital suficient pentru a absorbi şocurile, apreciază Fitch.
Împrumuturile în valută reprezintă 31% din creditele totale, în special pe segmentul corporate, ceea ce implică un risc suplimentar în cazul deprecierii lirei faţă de euro şi dolar. Anul acesta, lira s-a depreciat cu 15% faţă de dola şi cu 9% faţă de euro. Fitch se aşteaptă ca pierderile cauzate de această depreciere să crească, în special la împrumuturile acordate companiilor care nu au câştiguri în valută.
Luni, Banca Centrală a Turciei a redus dobânzile aplicate la depozitele în valută, în condiţiile în care lira a atins un nou minim istoric după anunţarea rezultatelor alegerilor legislative de duminică. Astfel, dobânzile la depozitele în dolari au scăzut de la 4 la 3,5% iar în cazul depozitelor în euro de la 2% la 1,5%.
Decizia Băncii Turciei constituie o reacţie imediată la scăderea record înregistrată de lira turcească luni dimineaţa, când s-a depreciat cu peste 4% în raport cu principalele valute din cauza faptului că Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), aflat la putere din 2002, a pierdut majoritatea absolută în Parlament.
Luni, lira turcească a pierdut 4,11% din valoare în raport cu dolarul, fiind cotată la 0,3602 dolari, şi 4,34% în raport cu moneda euro fiind cotată la 0,3232 euro. După anunţul Băncii Centrale, cursul de schimb al lirei s-a îmbunătăţit până la 2,76 lire pentru un euro (minus 3,75%) şi 3,08 lire pentru un euro (minus 4%).
Conform rezultatelor scrutinului de duminică din Turcia, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării a câştigat alegerile legislative, dar a pierdut majoritatea absolută în Parlament, obţinând doar 40,7% din voturi, ceea ce înseamnă că va dispune de numai 258 de locuri în Parlament, o situaţie în care formaţiunea preşedintelui Erdogan este constrânsă pentru prima dată să formeze un guvern de coaliţie.
Unul din cele mai mari grupuri bancare din Turcia – Garanti Bank – este prezent şi pe piaţa din România.
AGERPRES