Conform scenariului actual al Fitch privind o restructurare ordonată a datoriei suverane elene rămâne un potenţial modest de creştere a ratingului ‘BB’ atribuit grupului elen de telecomunicaţii OTE cât timp îşi menţine obligaţiunile denominate în euro şi Deutsche Telekom îşi păstrează politica de a sprijini OTE în caz de nevoie. Deutsche Telekom deţine 40% plus o acţiune din drepturile de vot la OTE.

Totuşi, în cel mai rău caz – evenimentul ipotetic în care Grecia iese din zona euro – Fitch estimează că nu va avea loc o naţionalizare a sectorului de telecomunicaţii sau a OTE. Deşi va rămâne una din corporaţiile mai puternice din Grecia, compania se va confrunta cu o povară enormă legată de obligaţiunile sale denominate în euro, în urma devalorizării fluxului de numerar în drahme. OTE ar putea fi nevoită să majoreze tarifele pe plan intern iar compania se va afla într-o poziţie inferioară faţă de concurenţii săi din Grecia, Wind Hellas şi Vodafone.

În ceea ce priveşte ratingul OTE, Fitch avertizează că OTE s-ar putea confrunta cu o penurie de lichidităţi în urma redenominării datoriei sale ceea ce va duce probabil la o revizuire în scădere a calificativelor în categoria ‘C’ sau ‘D’.

În 2011 Fitch a retrogradat la ‘BB’ de la ‘BBB minus’, ratingul grupului elen de telecomunicaţii OTE, acţionarul majoritar al Romtelecom.

Perspectiva de rating a fost stabilită de Fitch la ‘evolving’. Agenţia subliniază că orice evoluţie, care ar conduce la un sprijin oficial mai mare pentru OTE, ar avea un impact pozitiv asupra ratingurilor companiei. Cu toate acestea, este puţin probabil ca ratingul OTE să revină în categoria ‘investment grade’ în condiţiile tensiunilor continue la care este supus ratingul suveran al Greciei.

Hellenic Telecommunications Organization SA, OTE, cel mai mare grup de telecomunicaţii din Europa de Sud-Est, deţine 54,01% din Romtelecom. Divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin Romtelecom (30% din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70% din titluri).