Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat luni ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale Austriei la 'AAA', perspectiva asociată fiind stabilă, informează un comunicat de presă.
Simultan, Fitch a confirmat plafonul de ţară al Austriei la ‘AAA’ şi ratingul pentru datoriile pe termen scurt în valută la ‘F1 plus’.
"Economia Austriei a înregistrat o relansare bună, cu o creştere de 2,1% în 2010 şi 3% prognozată în 2011, peste estimările originale pentru ambii ani. Acest lucru a ajutat la consolidarea fiscală în timp ce îngrijorările cu privire la expunerea băncilor faţă de ţările din Europa Centrală şi de Est s-au diminuat", a explicat analistul Fitch, Veronica Kalema.
În pofida acestor evoluţii pozitive, datoria publică rămâne una ridicată, iar Fitch consideră că un program mai agresiv de consolidare fiscală va oferi guvernului un spaţiu mai mare de manevră pentru a face faţă viitoarelor şocuri.
Guvernul de la Viena estimează că sprijinul financiar oferit Greciei şi Irlandei vor conduce la creşterea raportului datorie publică/PIB până la un nivel maxim de 75% din PIB în 2013-2014. Este vorba de un nivel mult mai mare decât media de 55% din PIB înregistrată în 2010 de ţările care beneficiază de un rating ‘AAA’. Cu toate acestea, datoria publică a Austriei este mai mică decât traiectoria înregistrată de media din zona euro, şi în special decât cea din ţările mari din zona euro care au un rating AAA, Franţa (unde datoria publică reprezintă 81,7% din PIB) şi Germania (83,2%)
De asemenea, Fitch subliniază că îngrijorările cu privire la expunerea băncilor austriece faţă de ţările din Europa Centrală şi de Est (aproximativ 74% din PIB) s-au diminuat. Băncile austriece au rămas profitabile în timpul crizei, provizionale pentru pierderi fiind contrabalansate de marjele solide apărute ca urmare a revenirii creşterii în Europa Centrală şi de Est . Creditele neperformante ar urma să atingă maximul în a doua jumătate a lui 2011. În plus, băncile austriece vor continua să investească în ţările din Europa Centrală şi de Est unde gradul de penetrare a creditului este relativ scăzut, ritmul de creşterea economică este mai rapid iar profitabilitatea este relativ mare.
În opinia Fitch, expunerea băncilor faţă de datoria Greciei este relativ redusă (aproximativ 9,8% din PIB). Cu toate acestea, nivelul ridicat al creditelor ipotecare în franci elveţieni ar putea deveni o sursă de îngrijorare, având în vedere aprecierea rapidă a francului faţă de euro.
SURSA: Agerpres