În sistemele bancare din România, Bulgaria şi Croaţia creditele neperformante vor atinge nivelul maxim spre sfârşitul lui 2011, dar în Slovenia şi Ungaria probabil numai în 2012, se arată într-un raport pentru regiunea Europei Centrale şi de Est al agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.
Recesiunea din România a afectat negativ calitatea activelor din sistemul bancar. Creditele neperformante au crescut la 13% din totalul creditelor, la sfârşitul lunii aprilie 2011, de la 11,9% la sfârşitul lui 2010 şi 7,9% la sfârşitul lui 2009. În opinia Fitch, stabilizarea şi apoi îmbunătăţirea calităţii activelor reprezintă principala provocare cu care se confruntă în prezent băncile din România. Agenţia se aşteaptă ca împrumuturile neperformante să atingă nivelul maxim spre sfârşitul lui 2011, la un nivel relativ ridicat, între 14-16% din totalul creditelor, comparativ cu majoritatea ţărilor din regiunea Europei Centrale şi de Est.
Fitch apreciază că în România creditarea este încă dominată de împrumuturile în valută, care reprezintă 64% din creditele de retail şi 60% din expunerea pe companii la sfârşitul trimestrului unu din 2011. Deprecierea leului în raport cu euro a fost limitată în timpul crizei, iar Fitch nu se aşteaptă ca această evoluţie să se schimbe pe termen scurt, totuşi, în eventualitatea unei deprecieri majore, atât calitatea activelor cât şi indicele de adecvare a capitalului ar putea fi sub o presiune semnificativă.
Creditarea a fost puternic afectată de activitatea industrială scăzută şi de atenuarea consumului de la sfârşitul lui 2008, iar creditarea a avut o evoluţie negativă şi în 2009 şi în 2010, excepţia fiind împrumuturile ipotecare prin programul ‘Prima Casă’.
Banca Naţională a României a adoptat măsuri pentru a stimula activitatea de creditare. Astfel, rata dobânzii a fost menţinută la un nivel scăzut record (6,25%) din iunie 2010 şi cerinţele privind rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută au fost reduse din nou în aprilie 2011, la 20% de la 25%, pentru a elibera lichidităţi, apreciază agenţia de evaluare financiară, care estimează o creştere a creditării în 2011 datorită redresării activităţii economice şi a politicilor monetare de sprijin.
Sistemul bancar din România a revenit pe profit în primul trimestru din 2011, Fitch estimând că băncile vor înregistra profit în acest an. Capitalizarea sistemului bancar este în prezent adecvată, iar indicele de adecvare a capitalului era de 14,8% la sfârşitul primului trimestru din 2011, deşi acesta rămâne puternic dependent de performanţa economiei şi de evoluţia leului, avertizează agenţia de evaluare financiară.
Economia României arată semne de redresare după o prelungită recesiune, ceea ce ar trebui să susţină o îmbunătăţire a performanţelor în sistemul bancar, susţine Fitch, dar, spre deosebire de alte regiuni din Europa Centrală şi de Est, România a rămas în recesiune în 2010 deoarece programul de austeritate al guvernului, ce a implicat reducerea cu 25% a salariilor în sectorul public, a fost implementat peste efectele crizei financiare mondiale.
Fitch a acordat sistemului bancar din România o perspectivă stabilă, iar Indicatorul pentru Sistemul Bancar (BSI), care evaluează sistemul bancar pe o scară de la ‘A’ (foarte ridicată) la ‘E’ (foarte scăzută) are un rating ‘D’ în cazul ţării noastre. Din Europa Centrală şi de Est, Polonia, Cehia şi Slovacia beneficiază de un rating ‘C’ în cazul Indicatorului pentru Sistemul Bancar, iar Ungaria, Bulgaria, România, Slovenia şi Croaţia au un rating ‘D’.
În 4 iulie, Fitch a revizuit în creştere ratingul României pentru împrumuturile pe termen lung în valută la ‘BBB minus’, calificativul pe termen scurt la ‘F3’, ratingul pentru împrumuturile pe termen lung în moneda locală la ‘BBB’, iar plafonul de ţară la ‘BBB plus’.
Astfel, ratingul României revine în categoria ‘investment grade’, adică recomandat pentru investiţii. Perspectiva asociată ratingurilor pe termen lung este stabilă.
SURSA: Agerpres