Agenţia avertizează asupra riscurilor semnificative cu care se confruntă băncile din Europa Centrală şi de Est (CEE) din cauza crizei din zona euro şi a calităţii activelor ce rămân vulnerabile în unele pieţe din CEE şi din fosta Uniune Sovietică.
Băncile din Europa Centrală şi de Est sunt afectate de criza din zona euro din cauza dependenţei regiunii de exporturi, a acţionariatului băncilor şi a potenţialei deprecieri a valutelor în cazul unei înrăutăţiri a situaţiei în statele care folosesc moneda euro.
Riscurile privind calitatea activelor şi solvabilitatea în Slovenia din cauza gradului ridicat de îndatorare a sectorului privat iar rata creditelor neperformante în alte state din Sudul regiunii, Ungaria, România, Bulgaria şi Croaţia, depăşeşte 10% şi încă urmează să crească, apreciază Fitch.
În Rusia şi în majoritatea statelor din fosta Uniune Sovietică agenţia se aşteaptă ca profilurile de creditare ale băncilor să fie stabile în 2012 deoarece preţul ridicat al materiilor prime sprijină creşterea economiei şi prin urmarea calitatea activelor băncilor şi performanţele lor.
Şi Fondul Monetar Internaţional a avertizat luna trecută că băncile europene riscă să declanşeze o nouă criză majoră a creditului dacă vor lua simultan acţiuni drastice pentru a-şi consolida capitalul.
Potrivit scenariului de bază al FMI, cele mai mari 58 de bănci din Uniunea Europeană ar urma să vândă active în valoare de 2.600 miliarde de dolari până la finele lui 2013, adică aproximativ 7% din activele lor actuale.
Sursa: Agerpres