Agenţia de evaluare financiară Fitch consideră că o revizuire în sens pozitiv a ratingurilor suverane ale României şi altor patru state din regiune este puţin probabilă în 2010, a declarat, marţi, şeful diviziei Fitch pentru ratinguri suverane din Europa emergentă, Edward Parker, pentru Reuters.

Economiile României, Ungariei, Bulgariei, Ucrainei şi Letoniei se confruntă cu dificultăţi, în pofida unei stabilizări a economiei globale, a dăugat el.

Orice revizuire pozitivă a ratingului ar necesita ca ţările respective să-şi respecte obiectivele fiscale pentru o perioadă mai lungă de un an, a spus oficialul Fitch.

„În Ungaria, datoria publică este ridicată, la aproximativ 80% din PIB, lăsând ţara vulnerabilă la noi şocuri negative. Aşa că avem nevoie de o consolidare fiscală pe mai mulţi ani”, a afirmat Parker.

Deficitul de cont dezechilibrele macro, problemele noastre

În cazul României este necesară şi diminuarea deficitului de cont curent şi a dezechilibrelor macroeconomice.

„Pentru România ar trebui să vedem şi o reducere susţinută a deficitului de cont curent şi a dezechilibrelor macroeconomice”, consideră analistul.

Bulgaria a înregistrat progrese „lăudabile” în atingerea obiectivelor fiscale, apreciază Parker, însă o revizuire în urcare a ratingului „BBB-” ar fi „prematură”.

Totodată, şeful diviziei Fitch pentru calificative de ţară în Europa emergentă a avertizat că ratingul „BB” al Letoniei ar putea fi în pericol de revizuire în scădere, dacă nu îndeplineşte condiţiile unui acord cu Fondul Monetar Internaţional.

În privinţa Ucrainei, oficialul se aşteaptă ca statul să evite o reducere a ratingului.

Fitch atribuie României ratingul „BB+”, cu perspectivă negativă. Fitch a retrogradat România în toamna anului 2008 din categoria „investment grade” în cea a emitenţilor cu caracter speculativ, denumită şi „junk”.

SURSA:Mediafax