Fitch pune Nokia în categoria junk, nerecomandat pentru investiţii

Fitch Ratings a revizuit în scădere, de la 'BBB minus' la 'BB plus', ratingul pentru datoriile pe termen lung ale producătorului finlandez de telefoane mobile Nokia, perspectiva asociată fiind una negativă, informează un comunicat de presă.

Ratingul ‘BB plus’ este primul din categoria investiţiilor speculative (junk).

Anul trecut Fitch a coborât ratingul Nokia la ‘BBB minus’, perspectiva asociată fiind una negativă. ‘BBB minus’ este ultimul calificativ din categoria investment grade (recomandat pentru investiţii).

Retrogradarea reflectă opinia Fitch conform căreia deteriorarea activităţii la divizia de telefoane mobile şi servicii în primul trimestru şi perspectivele pentru trimestrul doi fac ca profilul Nokia să nu mai fie corespunzător cu un calificativ din categoria investment grade (recomandat pentru investiţii).

Pentru a evita noi revizuiri în scădere a ratingului, Nokia trebuie să demonstreze o îmbunătăţire substanţială în trimestrele trei şi patru din 2012 precum şi în 2013, apreciază agenţia.

Lansarea noului telefon Lumia cu AT&T, şi potenţiala lansare a produselor Nokia în acest an ar putea fi pozitivă pentru profilul de credit al Nokia. Totuşi, avertizează agenţia, există numeroşi factori cu impact potenţial negativ care ar putea întârzia sau afecta redresarea completă a companiei.

Nokia a anunţat că în primul trimestru al acestui an a înregistrat piereri nete de 929 milioane de euro, în condiţiile în care vânzările sale au scăzut cu 29%, până la 7,354 miliarde de euro.

Pierderile anunţate de Nokia pentru T1 2012 contrastează cu profitul net de 344 milioane de euro înregistrat în T1 2011. De asemenea, pierderile înregistrate de cel mai mare producător mondial de telefoane mobile depăşesc estimările analiştilor intervievaţi de Dow Jones Newswires care mizau, în medie, pe pierderi de 554 milioane de euro.

Nokia a mai anunţat că în primele trei luni ale acestui an a vândut 82,7 milioane telefoane mobile la nivel mondial, în scădere faţă de 108 milioane în primele trei luni ale lui 2011. Pe regiuni, vânzările de telefoane Nokia în Europa au scăzut cu 32% în primul trimestru până la 15,8 milioane unităţi, în timp ce pe piaţa din China vânzările de telefoane Nokia au scăzut cu 62% până la 9,2 milioane unităţi.

Anul trecut Nokia a decis să închidă fabrica din localitatea Jucu din judeţul Cluj, după ce a investit 60 de milioane de euro în această întreprindere inaugurată în 2008.