Fitch Ratings a înrăutăţit, de la stabilă la negativă, perspectiva ratingurilor pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală atribuite Băncii Comercial Române (BCR) şi a confirmat ratingul pe termen lung al celei mai mari bănci din România la BBB plus, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
De asemenea, Fitch a menţinut calificativul pe termen scurt la F2 şi ratingul de suport la 2. Ratingul de viabilitate al BCR nu este afectat de deciziile anunţate de Fitch.
Ratingurile pe termen lung şi cele de suport ale BCR sunt sprijinite de potenţialul sprijin al acţionarului majoritar, Erste Group Bank AG. Ca subsidiară de importanţă strategică a grupului austriac Erste, Fitch ar atribui BCR în mod normal un rating pe termen lung cu o treaptă sub nivelul atribuit băncii mamă, 'A minus', cu perspectivă negativă. Totuşi, ratingurile BCR sunt constrânse de plafonul de ţară 'BBB plus' atribuit României, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.
Revizuirea perspectivei ratingului pe termen lung atribuit Băncii Comerciale Române, de la stabilă la negativă, vine în urma retrogradării ratingului de viabilitate al Erste, de la 'a minus' la 'bbb plus'.
Fitch consideră că BCR continuă să aibă o importanţă strategică pentru Erste în pofida performanţei slabe de pe piaţa românească, pe fondul concentrării grupului austriac pe Europa Centrală şi de Est (CEE) şi al integrării solide în grup. Ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală atribuite Băncii Comerciale Române sunt susceptibile, în opinia Fitch, la o schimbare a calificativelor Erste sau a plafonului de ţară al României.
De asemenea ratingurile BCR sunt susceptibile la orice reducere a angajamentului Erste faţă de CEE şi în special faţă de piaţa românească.