Pe 30 august 2024, agenția de rating Fitch a reconfirmat ratingul datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valută, menținând perspectiva stabilă.

Această decizie este sprijinită de apartenența României la Uniunea Europeană și de intrările de capital din partea UE. Acestea contribuie la convergența veniturilor, stabilitatea macroeconomică și finanțele externe ale țării. Fitch apreciază evoluția pozitivă a PIB-ului pe cap de locuitor și a indicatorilor de guvernanță și dezvoltare umană. Ele sunt superioare mediei țărilor cu rating similar („BBB”).

Reconfirmarea ratingului reflectă încrederea în măsurile Guvernului

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a subliniat că reconfirmarea ratingului reflectă încrederea în măsurile Guvernului pentru asigurarea sustenabilității finanțelor publice. Acest rating favorabil influențează pozitiv termenii de finanțare și apetitul pentru investiții pe piața de capital. România beneficiază în prezent de un nivel record al investițiilor publice. Acestea sunt în mare parte finanțate prin fonduri europene. Totuși, este esențial să se continue îmbunătățirea eficienței bugetare și consolidarea fiscală. Astfel, se poate asigura reziliența economică.

Deși punctele forte ale economiei românești sunt recunoscute, acestea sunt echilibrate de:

  • nivelul deficitelor bugetare și de contul curent,
  • rigiditatea bugetară ridicată
  • poziția datoriei externe nete.

Fitch estimează o creștere economică de 2,5% în 2024

Fitch estimează o creștere economică de 2,5% în 2024, susținută de fluxurile semnificative de fonduri europene, inclusiv cele din Cadrul Financiar Multianual (2021-2027) și fondurile de redresare și reziliență. Aceste fonduri vor sprijini creșterea și investițiile pe termen mediu. Astfel, se va accelera recuperarea economică în comparație cu media UE.

Agenția preconizează o creștere a datoriei publice raportată la PIB. Aceasta se va menține în limitele suveranilor cu rating similar, în conformitate cu nivelul mediu „BBB” de 58,3%.

Cum se poate modifica ratingul

Ratingul de țară sau perspectiva sa pot fi îmbunătățite prin mai mulți factori, individuali sau combinați. Într-o informare a ministerului de Finanțe se arată că, printre aceștia, se numără:

Reducerea deficitului bugetar: O scădere susținută a deficitului bugetar poate conduce la o diminuare pe termen mediu a datoriei publice ca procent din PIB.
Îmbunătățirea poziției contului curent: Reducerea îndatorării externe și a riscurilor de finanțare externă poate contribui la o poziție mai stabilă a contului curent.

În opinia agenției, ratingul poate scădea din cauza:

Consolidării fiscale insuficiente: Lipsa unor măsuri adecvate de consolidare fiscală pe termen mediu poate duce la o creștere semnificativă a raportului datorie publică/PIB.
Deficitelor gemene mari: Deficitele fiscale și de cont curent excesiv de mari pot afecta negativ credibilitatea politicilor publice, stabilitatea macroeconomică și lichiditatea externă.