Câştigurile mari din sectorul financiar, plătite deseori sub forma bonusurilor variabile, reprezintă un subiect exploziv în Europa, fiind acuzate că încurajează asumarea de riscuri mari pe termen scurt şi, de asemenea, că sunt disproporţionat de mari în contextul actual de austeritate.
Câştigurile în sectorul bancar nu vor scădea ca urmare a stabilirii, de către Uniunea Europeană, a unui plafon pentru bonusuri, avertizează agenţia de evaluare financiară.
Limita stabilită de Uniunea Europeană pentru bonusuri este puţin probabil să modifice semnificativ structura costurilor de tranzacţionare a băncilor europene, în schimb, realinierea afacerilor lor cu schimbările anunţate de autorităţile de reglementare şi perspectivele privind veniturile vor fi factorii cheie în stabilirea costurilor, se arată în raport.
Fitch Ratings susţine că o 'abordare inconsecventă' în aplicarea reglementărilor, dar şi urmare a faptului că băncile folosesc ambiguităţile din noile reglementări pentru a evita plata unor bonusuri mai scăzute, vor conduce la imposibilitatea scăderii compensaţiilor acordate bancherilor.
Oficialii autorităţii de reglementare a pieţelor financiare din Germania (BaFin) au publicat rezultatele unui studiu, conform căruia bonusurile acordate bancherilor din 15 instituţii financiare germane au arătat progresul limitat realizat de bănci în restricţionarea bonificaţiilor acordate directorilor de top la baza lor salarială, înainte ca noile reglementări să intre efectiv în vigoare în acest an. Controlul a găsit deficienţe la majoritatea băncilor, doar una adoptând o limitare a salariului fix. Alte patru bănci au acordat bonusuri a căror valoare era dublă faţă de salariul de bază.
Costurile compensaţiilor acordate de cinci bănci europene mari au reprezentat în medie 41% din veniturile nete, în primele nouă luni din 2013, avertizează Fitch, care nu se aşteaptă ca noile reglementări să reducă substanţial acest procent.
Câştigurile bancherilor din Uniunea Europeană ce depăşesc 500.000 de euro pe an ar putea fi excluse din prevederea ce limitează bonusurile, dacă nu sunt bancheri de investiţii, a anunţat, în decembrie, Autoritatea Bancară Europeană (EBA).
Autoritatea Bancară Europeană, care este responsabilă pentru implementarea reglementărilor legate de bonusuri, propusese o limită de 500.000 de euro pentru salariul fix, indiferent dacă bancherul lucra în investment banking, retail banking, administrarea activelor sau în alte domenii, iar bonusurile să nu poată depăşi salariul fix. Cel puţin 10.000 de bancheri, majoritatea din Londra, urmau să fie afectaţi de noile limite.
Noile reglementări indică mai multă flexibilitate pentru ca unii bancheri să poată obţine câştiguri mai ridicate.
Peste 3.500 de bancheri din întreaga Europă, din care mai mult de trei sferturi din Marea Britanie, au câştigat în 2012 cel puţin un milion de euro, conform datelor EBA.
Marea Britanie a fost responsabilă pentru 2.714 din aceşti bancheri bine plătiţi, ceea ce reflectă poziţia dominantă a Londrei ca centru financiar al Europei şi, totodată, ca centru major de operaţiuni pentru băncile din SUA, Elveţia şi alte ţări din afara UE.
De asemenea, EBA informează că doar 212 bancheri din Germania au câştigat peste un milion de euro în 2012, în creştere, totuşi, cu 25% comparativ cu 2011.
În Franţa erau 177 de bancheri care au primit recompense mai mari de un milion de euro, în creştere cu 9% faţă de 2011, şi 109 bancheri bine recompensaţi în Italia, în creştere cu 14%. În schimb, în Spania, ţară care a fost nevoită să vină în sprijinul industriei sale bancare, numărul bancherilor care au câştigat cel puţin un milion de euro a scăzut cu o cincime, până la 100 de persoane.
Cifrele EBA se referă la remuneraţia primită de bancheri în ţara în care lucrează, indiferent de statul de unde provine angajatorul, astfel că cifrele privind Marea Britanie includ bancherii care lucrează pentru mari bănci străine, precum Goldman Sachs şi JPMorgan.
Uniunea Europeană vrea să limiteze plăţile excesive şi a cerut ca, din 2014, bonusurile să nu poată depăşi salariul anual, însă ar putea fi dublul salariului anual dacă acţionarii îşi dau acordul.
SURSA: Agerpres