De asemenea, Fitch a confirmat plafonul de ţară al Ciprului la ‘AAA’, nivel adecvat pentru statele din zona euro.
Retrogradarea ratingurilor suverane ale Ciprului reflectă înrăutăţirea perspectivelor macroeconomice, evoluţia sub aşteptări a bugetului şi nivelul ridicat al incertitudinilor privind costurile asociate cu recapitalizarea băncilor. Întârzierile înregistrate în negocierile cu UE, BCE şi FMI privind acordarea unui pachet de asistenţă financiară au contribuit la deteriorarea condiţiilor economice şi a sporit incertitudinile privind reformarea sectorului public şi corectarea dezechilibrelor macroeconomice, se arată în comunicatul Fitch.
De asemenea, agenţia apreciază că s-a redus flexibilitatea guvernului cipriot de finanţare pe termen scurt, executivul fiind de dependent de banii de la bănci pentru a-şi îndeplini necesităţile de finanţare.
Progresele privind reducerea deficitului, recapitalizarea sectorului bancar şi reformele ce vor fi adoptate pentru rezolvarea dificultăţilor cauzate de îmbătrânirea populaţiei şi productivitatea scăzută vor sprijini o stabilizare a ratingului Ciprului, apreciază Fitch. Un acord cu UE, BCE şi FMI privind acordarea unui pachet de asistenţă financiară, care va ajuta şi băncile cipriote, va fi un factor suplimentare de stabilizare a ratingului.
În iunie Fitch a revizuit în scădere în categoria ‘junk’ (nerecomandat pentru investiţii) ratingurile Ciprului pe termen lung, în valută şi monedă locală, din cauza expunerii băncilor locale pe Grecia.
Cipru analizează cu creditorii internaţionali acordarea unui pachet de asistenţă financiară necesar salvării băncilor, afectate de expunerea la Grecia. Reprezentanţii UE, BCE şi FMI au acceptat în cursul negocierilor ca băncile comerciale şi cooperativele de credit să fie supervizate de Banca Centrală a Ciprului, au declarat recent pentru Reuters oficiali de la Ministerul de Finanţe şi Banca Ciprului. Anterior cooperativele de credit erau supravegheate de o autoritate separată.
De asemenea s-a stabilit că băncile cipriote trebuie să ajungă la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 9% până la sfârşitul lui 2013 şi de 10% până la sfârşitul lui 2014, susţin oficialii de la Ministerul de Finanţe şi Banca Ciprului. Acestea au adăugat că negocierile s-au împotmolit din cauza divergenţelor privind suma necesară recapitalizării sistemului bancar precum şi cererea creditorilor de privatizare a unor active şi de reducere a salariilor şi pensiilor.
Valoarea potenţialului pachet de asistenţă financiară, estimat între 11 şi 16 miliarde de euro, va fi imens în raport cu economia Ciprului de 17,9 miliarde de euro, a treia cea mai mică din zona euro.
Conform datelor agenţiilor de evaluare financiară, la 30 iunie 2012 rata creditelor neperformante a crescut la 22,3% pentru Cyprus Popular Bank (de la 13,9% la 30 decembrie 2011), la 14,2% pentru Bank of Cyprus (de la 10,2% la 30 decembrie 2011) şi la 15,8% pentru Hellenic (de la 13,2% la 30 decembrie 2011).
Cele trei bănci au operaţiuni extinse în Grecia. Expunerea Cyprus Popular Bank se ridică la 42% din împrumuturile nete iar expunerea Bank of Cyprus este de 34% din creditele brute. Decizia Moody’s indică riscul crescut ca executivul să furnizeze sprijin financiar băncilor din Cipru din cauza expunerii lor la Grecia şi a impactului acestor măsuri asupra solidităţii financiare a guvernului cipriot.
Dificultăţile cu care se confruntă băncile din Cipru nu sunt cauzate numai de expunerea lor la Grecia, ci şi de presiunile ridicate asupra calităţii activelor, din cauza deţinerii de obligaţiuni suverane elene, şi de dificultăţile macroeconomice interne, susţin analiştii. Principalele bănci comerciale din Cipru sunt prezente şi în România.