Printre ţările vecine care se află într-o poziţie periculoasă se numără Ungaria, pe locul al doilea, Letonia, Ucraina şi Bulgaria.
La întocmirea acestui clasamentului, Fitch a luat în calcul principalele canale de contagiune: comerţul, finanţarea externă, situaţia din sistemul financiar, inflaţia şi datoriile guvernamentale, calculând un scor pentru fiecare ţară.
Cel mai mare risc pentru România vine din expunerea la băncile din zona euro, un risc mediu prezentându-l exporturile din zona euro, necesarul brut de finanţare externă, ponderea datoriilor externe în totalul datoriilor guvernamentale şi inflaţia.
Riscurile României sunt reduse în privinţa dependenţei de materii prime, ponderii datoriilor guvernamentale în PIB şi a unui indice privind situaţia din sistemul financiar, care include raportul dintre împrumuturi şi depozite, creşterea reală a creditării şi raportul dintre credite şi PIB.
Celelalte ţări europene considerate de Fitch mai expuse decât România la criza din zona euro sunt Ungaria, Letonia, Ucraina, Turcia, Lituania, Polonia, Bulgaria şi Croaţia.
Cele mai rezistente state la criza din zona euro sunt cele din Asia şi Orientul Mijlociu, arată analiza Firch.
Deşi nu anticipează o criză a pieţelor de capital similară cu cea din perioada 2008-2009, Fitch consideră că actuala criză are capacitatea să amplifice temerile investitorilor şi reticenţa la risc.
În iulie, Fitch a îmbunătăţit ratingul României de la nivelul BB+ la BBB-, din categoria recomandată pentru investiţii.