Flamingo (FLA) va derula între 3 decembrie şi 12 ianuarie o ofertă de vânzare de obligaţiuni cu maturitate de 5 ani, convertibile în acţiuni, emisiune cu o valoare programată de 29 milioane lei şi drept de preemţiune pentru acţionari.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat vineri prospectul emisiunii de obligaţiuni, potrivit unui comunicat al retailerului de IT, electronice şi electrocasnice, remis, luni. „Recapitalizarea companiei, coroborată cu restructurarea datoriei către furnizori, proprietarii de spaţii comerciale şi bănci reprezintă modalitatea de ieşire din criză, aprobarea de către CNVM a emisiunii de obligaţiuni aducând Flamingo cu un pas mai aproape de finalizarea acestui plan”, se mai spune în sursa citată.

Flamingo va emite 290 milioane de obligaţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei. Emisiunea de obligaţiuni a fost aprobată de acţionarii Flamingo la 17 august, însă a fost amânată de greva magistraţilor şi de un proces intentat de fondul de investiţii QVT Fund.

Acţionarii au prima opţiune

Operaţiunea se va derula în două etape, în prima titlurile fiind scoase spre vânzare acţionarilor Flamingo. În a doua fază, titlurile care au rămas nesubscrise vor putea fi cumpărate atât de investitorii de pe piaţa de capital, cât şi de acţionarii care au participat la prima etapă de subscriere. Acţionarii vor putea subscrie obligaţiuni în valoare de cel puţin 250.000 lei.

Titlurile emise vor fi oferite spre subscriere acţionarilor existenţi la data de 2 septembrie 2009, aceştia putând subscrie titluri proporţional cu acţiunile pe care le deţin, în perioada de preempţiune. Acţionarii Flamingo vor putea subscrie obligaţiunile în termen de 31 de zile.

Ulterior, investitorii de pe piaţa de capital, dar şi acţionarii care au participat la prima etapă a operaţiunii vor avea cinci zile în care pot achiziţiona obligaţiunile rămase, însă valoarea subscrierilor minime rămâne la nivelul din prima parte a ofertei.

Investitorii şi acţionarii care vor decide conversia obligaţiunilor în acţiuni vor beneficia de o dobândă de 37,973%, urmând să primească cinci acţiuni noi emise pentru o obligaţiune convertibilă. În schimb, obligaţiunile pentru care nu va fi exercitată opţiunea de conversie vor primi o dobândă de 10% pe an.

Posesorii obligaţiunilor care nu au fost transformate în acţiuni vor primi la scadenţă câte 0,161 lei pentru fiecare obligaţiune (principal plus dobânda aferentă capitalizată).

Dobanda aferentă pentru întreaga perioadă de 5 ani este scadentă la oricare dintre datele de conversie, în cazul în care se optează pentru conversie, sau la maturitate.

Opţiune pentru conversia obligaţiunilor în titluri

Deţinătorii de obligaţiuni vor avea dreptul de a opta pentru conversia în acţiuni în fiecare lună noiembrie din perioada 2010 – 2013.

Oferta de obligaţiuni este intermediată de firmele de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment şi UniCredit CA-IB Securities.

Flamingo, companie listată la BVB, are un capital social de 77,9 milioane lei, divizat în 779 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Investigaţie cu privire la proprietarul Midfair Limited

Potrivit celor mai recente informaţii remise BVB, cel mai mare acţionar al Flamingo este fondatorul companiei, Dragoş Cincă, acesta controlând 25,19% din titluri. În acţionariat se mai regăseşte omul de afaceri Dan Adamescu, care deţine indirect 17,5%, în timp ce firma Midfair Management Services deţine 22% din acţiuni. Midfair Management Services are sediul la etajul 5 al magazinului Unirea din centrul Capitalei, acolo unde are sediul şi Nova Trade, companie controlată de Dan şi Carmen Adamescu.

În prezent, CNVM face o investigaţie pentru a afla dacă Dan Adamescu este proprietarul Midfair Limited, din Cipru, care controlează firma Midfair Management Services. Dacă Dan Adamescu este proprietarul Midfair Limited, atunci omul de afaceri ar deţine indirect 39,5% din acţiunile Flamingo şi va trebui să lanseze ofertă publică de preluare pentru restul de acţiuni.

În acţionariatul Flamingo se mai regăsesc omul de afaceri Alexandru Ion Ţiriac, cu 5,12%, şi Flanco Holding, cu mai puţin de 5% din capital.

SURSA: Mediafax