Aceasta este floarea anului 2024. Ca și tendințele din modă, ceea ce este vechi poate deveni din nou în trend, iar grădinile nu fac excepție. Grădinile romantice și capricioase adoptă din nou florile clasice, cum ar fi trandafirii, hortensiile și bujorul, considerat floarea anului 2024.
Aceasta este floarea anului 2024. S-ar putea să o ai deja în grădină
Aceasta este floarea anului 2024. Ca și tendințele din modă, ceea ce este vechi poate deveni din nou în trend, iar grădinile nu fac excepție. Grădinile romantice și capricioase adoptă din nou florile clasice, cum ar fi trandafirii, hortensiile și bujorul, considerat floarea anului 2024.
Bujorii sunt flori populare printre grădinari, pasionații de plante și în rândul celor care planifică evenimente precum nunțile.
În plus, cele peste 6.500 de soiuri de bujori sunt disponibile în nenumărate culori, dimensiuni și forme. Adăugați la asta îngrijirea lor simplă și nu va fi deloc surprinzător faptul că aceste flori atemporale sunt în trend în 2024, arată The Spruce.
2024, anul revenirii la plantele nostalgice și romantice
„Această revenire la plantele nostalgice face parte din tendința mai largă pe care o numim Grădina Nostalgiei și a Romantismului”, spune Katie Tamony, director de marketing la un lanț de pepiniere de plante din California de Sud.
„Conexiunea cu trecutul se contopește cu nevoia de eleganță atractivă, care necesită o întreținere redusă. Bujorii se potrivesc perfect acestei tendințe, cu florile lor mari și frumoase, culorile vibrante și aspectul romantic”, adaugă ea.
Dacă nu cultivați deja bujori în grădină, acesta este momentul pentru a adăuga una (sau mai multe) dintre aceste flori perene superbe. Iată câteva sfaturi ale experților care vă vor ajuta să începeți să creșteți bujori în grădină.
Alegeți locul potrivit
În primul rând, este important să vă asigurați că alegeți locul potrivit pentru a planta bujori. Bujorilor nu le place să fie mutați odată ce au fost plantați, așa că e bine să găsiți o locație care să acționeze precum o „casă pentru totdeauna” a plantei.
„Bujorii sunt sensibili la tulburări și au rădăcini fragile”, spune Gavin Warwick, peisagist din Boise, Idaho.
„Mutarea le poate slăbi reziliența, făcându-i mai susceptibili la boli, le poate reduce înflorirea și le distruge rădăcinile”, explică el.
Cei mai importanți factori sunt lumina și solul bine drenat
Deci, ce ar trebui să cauți atunci când alegi locul perfect pentru un bujor? Warwick spune că cei mai importanți factori sunt lumina soarelui din belșug și solul bine drenat. Asta înseamnă că ar trebui să evitați solurile argiloase grele și locurile prea umbrite.
Lipsa luminii solare va duce la mai puține înfloriri, în timp ce solul umed și plin de apă poate cauza putrezirea rădăcinilor și alte probleme fungice.
Răbdarea este cheia
Plantele de bujor se îmbunătățesc odată cu trecerea timpului, așa că este important să aveți răbdare. Pot avea nevoie de câțiva ani pentru a prinde rădăcini și a înflori, mai ales dacă le crești din rizomi cu rădăcină goală. Pe măsură ce planta se maturizează, vă puteți aștepta la un spectacol impresionant de flori în fiecare an.
„Așteptarea merită din plin, deoarece un bujor bine fixat poate prospera timp de zeci de ani, oferind înfloriri uimitoare în fiecare primăvară, fără prea multă întreținere!” spune Warwick.
Întreținere redusă, dar nu neglijare
Bujorii sunt plante care necesită foarte puțină întreținere, dar asta nu înseamnă că nu au nevoie de o întreținere regulată. Tunderea, mulcirea obișnuită și adăugarea unor suporturi, cum ar fi țărușii sau cuștile, sunt modalități excelente de a arăta bujorilor puțină dragoste și de a-i ajuta să se simtă bine.
„Recomandăm un sistem de prindere pentru soiurile mai mari de flori, pentru a preveni ca tulpinile să cadă sub greutatea propriilor flori”, spune Marco Picano, peisagist profesionist.
Mulcirea sezonieră ajută la reținerea umidității și la stabilizarea temperaturii în jurul rădăcinilor lor, stimulând creșterea. Pentru o sănătate optimă a înfloririi, e nevoie de un plan strategic de fertilizare în primăvară, pe măsură ce apar noi creșteri, necesitând un îngrășământ echilibrat, cu eliberare lentă.
Încercați cu plante însoțitoare
În cele din urmă, folosirea strategiilor de plantare însoțitoare este o modalitate excelentă de a ajuta bujorii să înflorească. Deoarece majoritatea soiurilor de bujor înfloresc de la sfârșitul primăverii până la începutul verii, luați în considerare plantarea unor bulbi înfloriți de primăvară.
„De exemplu, lalelele și irișii sunt însoțitori grozavi, deoarece lalelele încep spectacolul înfloririi la începutul primăverii, iar pe măsură ce acestea încep să se estompeze, bujorii le vor lua locul, umplând grădina cu flori luxuriante la sfârșitul primăverii”, spune Warwick.
„Urmând bujorilor sau suprapunându-se cu ei, irișii pot oferi o formă contrastantă, cu florile lor unice și frunzișul ca o sabie”, adaugă ea.