Legea unică a pensiilor îi aduce o „surpriză” fostului director al Autorităţii Aeronautice: venituri mai mici cu 93%, scrie „Evenimentul Zilei”.

Niciun leu peste 1.469 pe lună. Aceasta e suma pe care legea unică a pensiilor i-o va a duce fostului director al Autorităţii Aeronautice Civile Române (AACR), Florea Geică – devenit celebru pentru veniturile fabuloase pe care le încasează acum de la stat pentru o bătrâneţe liniştită: peste 21.400 de lei lunar. Geică este doar unul dintre cei 200.000 de foşti bugetari privilegiaţi, ale căror pensii speciale vor fi recalculate anul viitor, când se estimează că se va pune în aplicare noua lege.

Pensie de 30 de ori mai mare decât media

Florea Geică se bucură de pensia care însumează acum 21.457 de lei – de 30 de ori valoarea pensiei medii din România – de mai bine de un an şi jumătate. Mai exact, din iulie 2008, când cererea sa de a ieşi din sistem la doar 50 de ani şi 4 luni i-a fost permisă de legea specială în vigoare. În baza acestui act normativ, fostul şef al AACR a primit o pensie echivalentă cu 80% din media veniturilor brute din ultimele 3 luni de activitate.
 
Cel puţin aşa arată decizia de pensionare, emisă de Casa Judeţeană de Pensii Ilfov, pe care Geică a ţinut-o până acum departe de ochii presei, lamentându-se public că pensia sa „specială” nu ar depăşi 17.000 de lei.

Toate pensiile speciale, recalculate

Potrivit noii legi, toate pensiile de serviciu ale bugetarilor proveniţi din sistemele privilegiate (magistraţi, parlamentari, piloţi sau inspectori de conturi) vor fi recalculate după modelul clasic, folosit de 9 ani pentru pensionarii de rând: vor primi în funcţie de cât au contribuit.

DETALII:
Citeşte mai mult pe evz.ro.